Čekajući vetar

Ekološki magazin

Prva reč u najstarijoj zapisanoj srpskoj pesmi iz petnaestog veka je - orao. Ptice imaju i važno mesto u spomeniku evropske pismenosti, Homerovoj "Ilijadi". Kada su u Velikom ratu, po potpisivanju primirja, ućutali topovi, zaglušujuću tišinu prekinula je pesma ptice. Od ranog detinjstva kada ih nevešto crtamo, pomažu nam da shvatimo šta je nebo, gde je gore, a gde dole - kaže ornitolog dr Voislav Vasić. Čućete o čemu je bilo reči na panel diskusiji "Gluvo proleće", na kojoj su još govorili Miloš Radaković i Dimitrije Radišić.

Orao krstaš će i ubuduće biti na srpskom grbu, ali - koliko će to imati smisla ako ova vrsta nestane sa naših prostora? Ostao je još samo jedan gnezdeći par - Bora i Eržika. Milica Mišković iz Društva za proučavanje i zaštitu ptica Srbije zaslužna je što su prošle i ove godine njihovi potomci odleteli u svet živi i zdravi. Oba puta je, sa svojim kolegama, po četiri meseca čuvala gnezdo. A ptice imaju od čega da se čuvaju. Da nije tako, ne bismo za sva vremena izgubili trinaest vrsta, a još mnoge su na listi ugroženih.

Ako je odlagalište nuklearnog otpada toliko, ne samo neškodljivo, nego i korisno, zašto ga ne izgradite u Zagrebu - poručili su građani dela Hrvatske u kojem je bila planirana izgradnja objekta za ovu namenu. O borbi koja traje duže od petnaest godina, čije pauze ne znače pobedu već samo predah, govori Daniel Pavlić.

Kada bi se izgradile sve planirane mini hidroelektrane, u Srbiji bi nestalo hiljadu i po kilometara reka. Pokret Odbranimo reke Stare planine pozvao je sva udruženja građana koja se bore za očuvanje reka da se povežu u jedinstveni front. Od Vlade Srbije zahtevaju zabranu izgradnje derivacionih hidroelektrana, a najavljuju i proteste širom zemlje - u Beogradu za kraj januara.

Autor i voditelj emisije je Aleksandra Vukićević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво