Čekajući vetar

Ekološki magazin

Plastična kesa je rođena u Švedskoj 1965.godine. Danas ih ima toliko da svakog sata mogu da obmotaju Planetu sedam puta. Plastika je smišljena da olakša i pojeftini život. Uspela je i jedno i drugo, ali - ispostavilo se da je kamata ogromna i sad, kad stiže na naplatu, plaća se životima ljudi, životinja i biljaka. Šta je čini toliko opasnom i koja su moguća rešenja - o tome se govorilo na panel diskusiji "Plastika nije igračka. Promeni igru", koja je održana na Green Festu.

Slovenija i Hrvatska, kao članice Evropske unije, iz naše perspektive mašu sa druge obale - sređenije, bogatije i srećnije. Da li je baš tako? I u Hrvatskoj se dešava da komunalna policija ne reaguje na evidentan ekološki prekršaj, jer "neće da se zamera", a u Sloveniji investitori planiraju izgradnju mini hidroelektrana na reci Muri, koja ima status zaštićenog područja biosfere. O sličnostima i razlikama, Smaragdnom Eko Festivalu i izložbi "Podmorničarke" govore Marko Volf, Daniel Pavlić i Robert Jurak.

Najbolji srpski film na devetom Green Festu, po oceni žirija, je film "Crna senka zelene energije", autora Dragana Gmizića. U vremenu koje neguje egocentrizam - jer takav pojedinac je željeni i potrošač i podanik, iskonsko ljudsko zajedništvo, pokrenuto odbranom prava na vodu, pokazuje da je moguće izboriti se za promenu u neravnopravnoj borbi sa kapitalom.

Autor i voditelj emisije je Aleksandra Vukićević.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво