Hipokratija

X (iks) tj. sajber nož stigao je u Centar za neuroonkologiju Klinike za neurohirirgiju Kliničkog centra Srbije.

Gosti današnje Hipokratije su dr Biljana Šeha, načelnica službe za iks nož u Centru za neuroonkologiju KCS i fizičar dr Ljubomir Kurij, koji brine o fizičkom aspektu terapije iks nožem. Oboje u Hipokratiju dolaze iz Kliničkog centra Srbije.

Dugo i željno očekivana mašina za elegantno, beskrvno i egfikasno lečenje tumora mozga i ostalih delova tela, stigla je u Beograd i našla je svoje mesto u novotvorenoj zgradi preko puta zdanja u kome efikasno funkcioniše već proslavljeni gama nož. Novu zgradu i novoformirano Odeljenje u koje je već useljen iks nož, otvorio je predsednik Republike Srbije, gospodin Aleksandar Vučić, 31. oktobra ove godine. Ova svečanost poklopila se s jubilejom - 95 godina otkad je u Beogradu 1923. godine, izvedena prva neurohirurška operacija. Iks nož je poslednja reč tehnologije i tehnike, prava kruna radiohirurškog instrumentarijuma. Radiohirurgija kao neformalna subspecialnost može se podeliti na tri vrste intervencija i to na osnovu tri tehnološki različita aparata: gama nož zasnovan na kobaltu-60, zatim na protonske zrake koji se stvaraju u ciklotronu, i na X nož, čiji su princip visoko energetski iks, tj. rendgenski-zraci stvoreni u linearnom akceleratoru. Ovi zraci razorno deluju na maligne tumore. Kako svaki od navedenih uređaja radi na drugačiji način i koriste različite izvore radijacije, tako imaju svoje prednosti i mane i mogu biti više ili manje efikasni u pojedinim slučajevima.

U linearnim akceleratorima čestice (koje su najčešće izvori elektrona) linearno se ubrzavaju, a potom sudaraju u katodnoj cevi stvarajući tako iks zračenje visoke energije, čije dejstvo je suština terapije. Energija tako dobijenog zračenja može biti od 6 do 30 MeV ( megaelektron volt ). Ovi uređaji nose različite nazive istog značenja: sajber nož (CyberKnife) ili iks nož (X-Knife). Razlika između dobrih i loših strana iks noža i gama noža ogleda se u sledećem: Iks nož koristi Iks, tj. rendgensko zračenje umesto gama zračenja; Tokom tretamana sajber nož se pomera oko pacijenta, za razliku od gama noža koji je statičan; Veći tumori i veća efektivna područje bolje se tratiraju sajber nožem, nego kod gama nožem; Terapija sajber nožem zbog njegove pokretljivosti sprovodi se na fleksibilniji način; Slabija preciznost sajber noža u odnosu na čvrsto fiksiran gama nož; Sajber nožem osim procesa na mozgu mogu se tretirati i ostala područja tela.

O iks nožu, njegovom fizičkim svojstvima i terapijskim mogućnostima govoriće nam dragi i uvaženi gosti.

Emisiju priprema i vodi prof. dr Momčilo B. Đorđević.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво