Stepenik

Život na švedski način

U HH veku, vaspitanje dece zasnivalo se na pouci o "zlatnoj sredini". Kraj tog istog veka i početak sledećeg doneo je opštu pomamu za novim, većim, boljim... U toj potrošačkoj pomami za "imati više i više i više..." nekako se izgubio smisao stvarnog udobnog života, bez preterivanja. Uz pomoć medija, počela je potraga za nečim što se zove životni stil i označava pokušaj da se uživa u stvarima koje nas okružuju a koje nisu nužno materijalne. Pre desetak godina svet je poludeo za francuskom svakodnevicom i njihovom uživanju u hrani, piću, odeći, kulturi... Posle zasićenja, okreće se novim kulturama.

Time se možda može objasniti ogroman uspeh knjige "Lagom – život na švedski način" Gerana Everdala, koju je kod nas objavio Evro book.
Posle filmova, knjiga, muzike i dizajna, došlo je vreme da se upoznamo i sa švedskim (skandinavskim) načinom života koji je uslovljen s jedne strane klimom a s druge odgovornom državom. U našem dosadašnjm znanju ima dosta nagađanja, mitova i pretpostavki. Neke Everdal pobija a neke potvrđuje.

O knjizi "Lagom – život na švedski način", u današnjem Stepeniku razgovaramo sa Gordanom Subotić, urednicom u izdavačkoj kući Evro book.

Autor emisije je Svetlana Jajić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво