Znakovi

Miroslav Mika Antić i Igor Antić "Legende", Galerija Doma Vojske Srbije

U želji da ukaže da njegov otac Miroslav Mika Antić nije samo (veliki) pesnik i filmski reditelj, već i (dobar) umetnik, Igor Antić je upriličio izložbu kao svojevrsni dijalog različitosti i sličnosti dva sveta i vremena. Iako se radi o sasvim različitim pristupima umetnosti, postoji niz srodnih elemenata koji povezuju ovu dvojicu stvaralaca. Najvažniji je svakako upotreba teksta kao estetskog sredstva kojim se podvlače određeni plastični elementi, proširuju mogućnosti izražavanja i daju nova značenja delu. Tekst za obojicu predstavlja vrstu legende, to jest podnaslova ugrađenog u samo delo. Još jedna "funkcija" tih legendi je da nas istovremeno upute na određena značenja i da nas od njih odvrate, jer jezik ima tu dvojaku sposobnost da precizira i da nas dovodi u sumnju.

Na delu izložbe posvećenog likovnom stvaralaštvu Miroslava Mike Antića prikazana su dela izvedena različitim tehnikama stilski bliska vojvođanskom enformelu, ali sa izrazitim akcentom na tekst, koji je zastupljen ili kao legenda ili kao deskripcija ili je slikani deo u funkciji teksta.

U maloj sali, Igor Antić se predstavio novim projektom "Nedovršena forma #3", svojevrsnom konstrukcijom drveta koje se grana u svim pravcima s lišćem na kojima je bezbroj pitanja vezanih za maskirnu šaru. Ovakvom upotrebom teksta, tematski prilagođeno instituciji u kojoj se izlaže, Igor Antić je ukazao na značaj reči u njegovom stvaralaštvu, kao svojevrsni nasleđeni kôd nasleđen od oca.

Delo Igora Antića biće postavljeno do 13. oktobra, dok će slike Miroslava Antića moći da se vide do 27. oktobra. 


Gost Znakova biće Igor Antić.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво