Put svile

Bopavand,selo u pustinjskom delu Radžastana

Bopavand je selo u kojem žive sveštenici nomadskog naroda Rabari. Čini ga oko pet stotina kuća kružne osnove, ukrašenih krečom.

Krovovi su kupasti, izrađeni od sive slame, pa iz daljine selo liči na gust niz uredno poređanih pečuraka. Mada na prvi pogled izgleda kao da se od nečeg brani, Bopavand svoj unutarnji život otkriva čim se stupi u njega. Iz koliba se neprestano pojavljuju i u njima iščezavaju muškarci u belom i žene u crnom. Svako od majušnih ovalnih vrata i prozora ima svoj oblik i veličinu i ta raznolikost prija oku: ovde je sve napravljeno rukama, od zemlje, drveta, slame i kamena.

U današnjem Putu svile, zavirićemo u ovo neobično selo u pustinjskom delu Radžastana, u muzičkom društvu ansambla Gypsy Banjaras, koji neguje muzičku tradiciju nomadskog naroda Bandžara iz severozapadnog dela Gudžarata u Radžastanu.

Autor emisije je Ivana Komadina.

broj komentara 0 pošalji komentar
 Put svile Put svile

Autor:
Ivana Komadina.

PUT SVILE, kao jedinstveno “radijsko putovanje”, nedeljom odvodi slušaoce u neku od zemalja povezanih sa tradicionalnim Putem svile, uz aktuelna ostvarenja iz žanra “World music” i raritetne zapise tradicionalne muzike. [ detaljnije ]