Čekajući vetar

Ekološki magazin

Botaničar Marjan Niketić našao je patuljastu efedru na Staroj planini, na šta su biolozi u prvi mah rekli: Nema šanse! Ova biljka i njena svojstva poznati su u farmaciji i medicini, ali smatralo se da ona ne raste u Srbiji. Ovaj naučnik je do sada pronašao više od deset vrsta novih za svetsku nauku, a najviše se raduje kada naiđe na primerak biljke za koju se verovalo da je nepovratno iščezla – kao što je jedić, najotrovnija biljka u Evropi.

U predgrađu Sidneja mala deponija organskog otpada stvara deponijski gas, a od njega nastaje električna energija dovoljna za 3 600 domaćinstava i ribnjak. Do ove godine plaćali su struju – sada je naplaćuju. O dobrim primerima poslovanja po principima cirkularne ekonomije, govori Sonja Milovanović iz internacionalne kompanije "Veolia", koja se bavi otpadom, vodama i energetikom.

Bogati ili siromašni, okupani ili zapušteni – vaške ćemo uvek imati. Gde ima ljudi, biće i njih i o istrebljivanju nema ni govora. Tako je na kolektivnom nivou. Na onom pojedinačnom preostaje nam borba prsa u prsa ako nam se desi da ove životinjice odnekud pokupimo. Vaške glave nisu opasne, samo su dosadne i nekako sramotne iako, ako ih imamo, to sigurno nije znak da ne peremo kosu. Obično ih donesu deca iz vrtića i škola, a pojedini mediji povremeno prave senzaciju od toga. Da li su stvarno vaške postale rezistentne na postojeće aparate, kako se prenose, da li su im neke osobe i njihove glave posebno omiljeni i šta treba raditi – o tome govori dr Biljana Begović Vuksanović iz Gradskog zavoda za zaštitu zdravlja.

Čućete i priču o prvoj firmi za reciklažu plastike u Srbiji "Granplast", koja je počela sa radom još sredinom osamdesetih.

O lepotama, problemima, načinima na koji mogu da se reše – o Nacionalnom parku Fruška gora, govori Konstantin Plužarević, zamenik direktora.

Autor i voditelj emisije je Aleksandra Vukićević.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво