Znakovi

Nagrada Evropske unije za kulturno nasleđe/Nagrada Evrope Nostre 2018: Istraživanje i katalogizacija Državne umetničke kolekcije, Beograd

Među ovogodišnjim laureatima Nagrade Evropske unije za kulturno nasleđe/Nagrade Evrope Nostre su i tri projekta iz Srbije: konzervacija i restauracija Paviljona Kneza Miloša u Bukovičkoj Banji i Tvrđave Bač, i Istraživanje i katalogizacija Državne umetničke kolekcije, dvorskog kompleksa na Dedinju. Nagrada Evropske unije za kulturno nasleđe/Nagrada Evropa Nostre najprestižnije je priznanje za napore u očuvanju kulturne baštine i dodeljuje se jednom godišnje. Ove godine stručni žiri je razmatrao 160 prijava koje su podnele organizacije i pojedinci iz 31 zemlje Evrope. Nagrade su dodeljene 22. juna u Berlinu, uz prisustvo Franka Valtera Štajnmajera, predsednika Nemačke u svojstvu pokrovitelja Evropske godine kulturne baštine u Nemačkoj.

Državna umetnička kolekcija simbolički je osnovana 1929. godine kada je proglašena Kraljevina Jugoslavija, a razvijala se pod istim načelima i tokom trajanja SFR Jugoslavije. Kolekcija je od početka, bez obzira ko gazdovao dedinjskim dvorovima, trebalo da odrazi jugoslovenske i evropske ideale kroz dela nekih od najznačajnijih jugoslovenskih i evropskih umetnika. Umetničko blago dedinjskih dvorova je dugo godina bilo van domašaja javnosti, ali i stručnjaka koji su tek sporadično imali pristup. Početkom devedesetih javljaju se inicijative da se ceo kompleks stručno obradi i valorizuje, ali je tek 2006. osnovan stručni tim s ciljem istraživanja umetničke kolekcije. Taj istraživački tim, koji je i dobio Nagradu Evropske unije za kulturno nasleđe, čine: dr Jelena Todorović i Biljana Crvenković, koje će biti gošće emisije.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović

Naslovna strana: Iz kolekcije - Mića Popović "Ptice (Ždralovi)"

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво