Kontrapunkt

Aleksa Šantić - duhovni simbol Mostara

Najizrazitiji duhovni simbol Mostara - Aleksa Šantić - nakon 150 godina od pesnikovog rođenja, pretvoren je u svoju suprotnost. Najpre je srušen i u Neretvu oboren stari turski most, da bi potom duh šantićevog otpora sili i nepravdi bio osuđen na nestanak. 

Na čemu je počivao i šta je ostalo od duha Šantićeve poezije, za emisiju Kontrapunkt govori Goran Lučić, član Udruženja Hercegovaca u Beogradu i član Predsedništva Svesrpskog slovenskog pokreta. 

Slušaoci emisije Kontrapunkt u prilici su da čuju i kako je u Udruženju književnika Srbije i SANU propraćeno 150 godina od rođenja Alekse Šantića, i njegovog paradigmatičnog nacionalnog rada i kulturnog delovanja u okvirima „mostarskog književnog čuda" krajem 19. i početkom 20. veka, jedinstvenog u srpskoj književnosti. Ta aktivnost krenula je iz pevačkog društva "Gusle", čiji je Šantić bio dugogodišnji i najuspešniji predsednik. Sa Jovanom Dučićem i Svetozarom Ćorovićem, Šantić je činio jezgro mostarske književne grupe koja je pokrenula časopis "Zora" (1896-1901), zamišljen kao nastavljač tradicije koju je pokrenuo prvi moderni srpski časopis "Srpski pregled" Ljubomira Nedića.

Autor emisije je Biljana Đorović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво