Znakovi

Darinka Pop Mitić "Glup kao slikar", galerija "Podrum" Kulturnog centra Beograda.

Iako je na našoj umetničkoj sceni prisutna već dve decenije, Darinka Pop Mitić je organizovala prvu samostalnu izložbu "Glup kao slikar", u galeriji "Podrum" Kulturnog centra Beograda. Na izložbi se predstavila ciklusom u kome razmatra funkciju umetnosti / sllikarstva u savremenom svetu informacija. Tokom četiri godine ona je slikarski intervenisala na naslovnim stranama (pretežno) dnevnih novina, čime je stvoren svojevrsni vizuelni dnevnik zasnovan na komplementarnosti / sučeljavanju vizuelnog narativa naslovne strane dnevnih novina i klasične teme slikarstva, mrtve prirode.

Sama postavlja pitanje: "Zašto samo slikari da budu glupi? Pisci su savest nacije, pesnici njena duša, film je najvažnija umetnost, teatar ritualizacija zajednice, a slikari (da ne kažem umetnici) su samo glupi?"

Ovim ciklusom Darinka Pop Mitić nastavila je svoja istraživanja o funkcionisanju umetnosti u politički obojenom svetu, a prevashodno o njenoj ulozi, te je tokom ove dve decenije stvorila jedinstven i prepoznatljiv izraz baziran na permanetnom dijalogu izmedju prošlosti i sadašnjosti, činjenica i memorije, istorije umentosti i aktuelne prakse, površnosti i analitičnosti.

Darinka Pop Mitić je studirala Fakultet političkih nauka, a završila je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu. Izlaže od početka dvehiljaditih, pretežno na grupnim izložbama, kako u zemlji tako i u inostranstvu. Dva puta (2008. i 2009.) dobila je nagradu Oktobarskog salona.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво