Hipokratija

Da li se preteruje sa strahom od sunčanja

Gošća u Hipokratiji biće doktorka Snežana Minić, specijalistkinja za dermatovenerologiju, koja nam dolazi sa Klinike za dermatovenerologiju Kliničkog centra Srbije.


Javnost je već davno upozorena o štetnom dejstvom ultraljubičastog dela elektromagnetskog spektra zračenja, a može se reći i da je zastrašena stalnim podsećanjima na opasnosti od sunčanja koje može dovesti do pojave karcinoma, ne samo kože nego i dojke i prostate, te da je zbog toga pre sunčanja neophodno zaštititi kožu raznim kremovima sa visokim „faktorima".
U suštini, Sunce je ogroman nuklearni reaktor koji proizvodi toplotu i svetlost, ali emituje i drugo elektromagnetsko zračenje. Na sreću, Zemljina atmosfera ne propušta najopasnije solarne zrake iako neki manje štetni, poput ultraljubičastih (ULj) prolaze dole, naročito kroz „ozonske rupe" izazvane isparavanjem hlorfluorougljenika koji koristimo za frižidere, dezodoranse, konzervaciju i slično. Dosad važeća naučna doktrina tvrdi da promena boje kože pod dejstvom sunca (kada se pocrni) u suštini pokazuje da se telo brani tako što na svoju površinu izbacuje posebne ćelije nazvane melanocitima (melanos, gr. - crn). Što je veća doza ULj zračenja, to se koža više brani, tj. tamni. Najozbiljnija posledica ULj zračenja po medicinskoj doktrini, jeste karcinom kože, tj. rak koji nastaje zbog toga što ULj zračenje izaziva hemijske promene na DNK, dovodeći do mutacije gena. Simptomi mutacije javljaju se posle 50 ili 60 godina od aktuelnog oštećenja kože suncem, još u ranoj mladosti, tokom koje telo dobija oko 80 odsto ULj zračenja, dok je preostalih 20 odsto raspoređeno na ostatak života.
Kao najbolji primer opasnosti od preteranog sunčanja ističe se Australija, koja iako ne čini više od 0,3 odsto svetskog stanovništva, zbog jakog sunca tokom letnjih meseci, učestvuje sa oko šest odsto karcinoma kože koji se javljaju u svetu.

O sunčanju u našem podneblju, zaštiti kože od sunca. o realnom ali i o preteranom strahu od karcinoma kože zbog dejstva ULj zračenja, ali i o velikoj koristi od sunčanja koja se retko pominje, govoriće nam uvažena gošća, doktorka Snežana Minić.

Emisiju priprema i vodi prof. dr Momčilo B. Đorđević.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво