Gutenbergov odgovor

U emisiji o savremenoj domaćoj književnosti, biće reči o knjizi „Metakritički izleti" Marka Paovice i knjizi pesama „Upijanje" Jane Aleksić.

Knjigu „Metakritički izleti" (SKZ) čine ogledi i osvrti pisani povodom „različitih aspekata, stanja, tema i preokupacija kritičkog govora u srpskoj književnosti poslednjih nekoliko decenija". Autor se bavio antologijskim izborima avangardne proze G. Tešića i posmodernističke proze A. Jerkova, kritičkim pogleda M. Lompara o srpskoj kulturnoj politici, ali i prirodi i tipovima same književne kritike, na šta ćemo se posebno osvrnuti u našem razgovoru. Čućemo, pored ostalog, i zbog čega je važna ličnost kritičara, ko su relavantni kritičari prema autorovom mišljenju, ima li kritike danas, kakav je njen status, dopire li do čitalaca. 


Druga pesnička knjiga Jane Aleksić „Upijanje" (Povelja) bavi se različitim vrstama utisaka - od upijanja vode, kiše, sećanja, do tuđih reči i iskustava, a svi su oni povod životnog i pesničkog (samo)preispitivanja. Pored toga, osluškivanje bližnjih, prisutnih ili odsutnih glasova, važni su za emotivni, duhovni i intelektualani život lirskog ja. Zašto je baš reč o upijanju, kako je komonovana knjiga, koje su glavne teme, ali i o poeziji kao komunikaciji, te šta je za Janu Aleksić presudno u stvaranju pesme - imaginacija ili fantazija - povod su za naš razgovor sa pesnikinjom.

Emisiju uređuje i vodi Sonja Milovanović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво