Vreme muzike

Muzički portret Marije Kalaniemi

Osobeni stil Marije Kalaniemi, prve dame finske harmonike, zbunjuje muzičke kritičare: u folklorom inspirisane melodije uvela je mnogo elemenata popa, džeza i umetničke muzike i stvorila nešto što je veoma teško kategorizovati, a što se obično kvalifikuje kao Nova muzička tradicija.

"Muzičari koji se danas bave narodnom muzikom ne žive u izolaciji, već upijaju uticaje, a da ih često i ne prepoznaju - tvrdi Marija Kalaniemi - Nikad ne mislim: sada želim da napravim jedan komad u francuskom, argentinskom ili balkanskom duhu. Jednostavno počnem da sviram, naiđe tema i ona možda asocira na neku od tih sredina. Ipak, sva muzika koju sviram je prvenstveno finska, jer ja sam Finkinja, a u mojoj zemlji ima slojeva kojih nema u drugim kulturama: Kalevala, pevački stil runa i tradicija sviranja kantelea. Slušala sam ih od najranijeg detinjstva i negde duboko u sebi razvila ideju da je ova tiha, mirna, senzitivna muzika, najbliža mom srcu".

U današnjem Vremenu muzike donosimo portret Marije Kalaniemi, uz njene snimke sa albuma Bellow poetry, Vilda rosor i Akero.

Autor emisije je Ivana Komadina.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво