Znakovi

Slavoljub Caja Radojčić "O herojima i antiherojima", Likovna galerija Kulturnog centra Beograda

"Realni i apsurdni, globalni i oni tipično lokalni, literarni i svakodnevni, kultni i efemerni, oni ozbiljni i oni manje ozbiljni narativni sklopovi usklađuju se sa prirodom kamena, drveta, terakote, metala, povremeno i poliestera. Više od pola veka nepretenciozno ali principijelno provokativno Slavoljub Radojčić pristupa oblikovanju predmetnih formi, modeluje ih i konstruiše, ponavlja i dekonstruiše, defragmentira i rekontekstualizuje u skladu sa onim što bi najjednostavnije odgovaralo konceptu razoružavajuće zavodljivosti igre idejama i asocijacijama" - ovim rečima je autorka teksta kataloga Gordana Stanišić sažela pet decenija stvaralaštva Slavoljuba Caje Radojčića.

Njegova samostalna izložba pod nazivom "O herojima i antiherojima", koja je otvorena u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, upravo to i pokazuju - stvaraoca koji na specifičan, pre svega duhovit način prevodi ličnosti, događaje, pojmove i pojave iz ovog u njegov izmaštani svet. Posmatrati Radojčićeve radove je kao da gledate u krivom ogledalu ovaj svet - i smejete se jer je istina dobila samo malo, tako potrebno, zakrivljenje.

Na izložbi  "O herojima i antiherojima" predstavljeno je petnaestak skulptura malog formata, urađenih uglavnom u bronzi, memorijalnog karaktera, nastale u periodu 2011-2018. koje do sad nisu izlagane u Beogradu, kao i desetak crteža u kombinovanoj tehnici.

Slavoljub Caja Radojčić diplomirao je vajarstvo na Akademiji (Fakultetu) likovnih umetnosti u Beogradu, gde je završio i poslediplomske studije, a na kojoj je bio i redovni profesor. Izlaže od 1965. i priredio je preko 50 samostalnih  izložbi u zemlji i inostranstvu, a autor je i više spomenika i skulptura u slobodnom prostoru. Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima i Politikine nagrade za likovnu umetnost za 1999.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво