Put svile

Španski goniči goveda, vakerosi, uz muziku grupe "Acetre"

Da bi se postalo kauboj, uopšte nije potrebno tragati za Divljim zapadom. Dovoljno je uputiti se na zapad Španije, u pokrajinu Ekstremadura, jer se baš tu, nimalo slučajno, može naći sve ono što podrazmeva mit o životu jednog kauboja.

Španski goniči goveda, "vakerosi", svoja stada još uvek nadgledaju zavaljeni u sedlima na konjskim leđima, prelazeći velike udaljenosti između zimske ispaše u podnožju planina, do letnjih pašnjaka smeštenih visoko u Siera Gredos. Više od hiljadu godina ova seoba stada predstavlja odgovor na klimatske uslove koje sami Španci opisuju kao "tri meseca zime i devet meseci pakla".

Ovom uzbudljivom načinu života u Ekstremaduri, posvetili smo Put svile. Muzički ram za upoznavanje zanata vakerosa ovog puta obezbediće članovi grupe Acetre iz Ekstramadure.

Autor emisije je Ivana Komadina.

broj komentara 0 pošalji komentar
 Put svile Put svile

Autor:
Ivana Komadina.

PUT SVILE, kao jedinstveno “radijsko putovanje”, nedeljom odvodi slušaoce u neku od zemalja povezanih sa tradicionalnim Putem svile, uz aktuelna ostvarenja iz žanra “World music” i raritetne zapise tradicionalne muzike. [ detaljnije ]