Put svile

Jermeni u Iranu

 

Na južnoj obali reke Zajand, u tadašnjem predgrađu Isfahana, iranski šah Abas Veliki početkom 17. veka podigao je potpuno novu četvrt, nazvanu Nova Đulfa, da bi u nju preselio Jermene iz hiljadama kilometara udaljene stare Đulfe, grada na obali reke Araks u istočnom Azerbejdžanu, na samoj granici današnjeg Irana sa Jermenijom.

Isfahanska Đulfa danas izgleda kao velika cvetna bašta, senovitih, mirnih ulica, iza čijeg se spokoja ne može naslutiti ni delić bogate i neretko dramatične istorije jermenskog naroda naseljenog u Iranu. Putevima kojima su Jermeni iz Stare dospeli do Nove Đulfe, kao i tragovima koje su na tim stazama ostavili, posvećen je današnji Put svile, koji donosi i snimak koncerta dvojice velikana jermenske i iranske muzike, Đivana Gasparijana i Hoseina Alizadea, koji su 2003. godine, sa svojim ansamblima, zajedno nastupili u predvorju palate Niavaran u Teheranu.

Autor emisije je Ivana Komadina.

broj komentara 0 pošalji komentar
 Put svile Put svile

Autor:
Ivana Komadina.

PUT SVILE, kao jedinstveno “radijsko putovanje”, nedeljom odvodi slušaoce u neku od zemalja povezanih sa tradicionalnim Putem svile, uz aktuelna ostvarenja iz žanra “World music” i raritetne zapise tradicionalne muzike. [ detaljnije ]