Kontrapunkt

Srpska naučna avangarda

U emisiji Kontrapunkt, govorimo o pokretu „Srpska naučna avangarda", koji je osamdesetih godina prošlog veka osnovala grupa naučnika iz različitih oblasti koja se okupila oko paleolingviste profesora Radivoja Pešića u cilju otkrivanja prećutane i zabranjene istorije Slovena.

Pokretu su, između ostalih, pripadali prof. Srboljub Živanović, anatom i antropolog; dr Sofija Davidović-Živanović, arheolog; Johana Vajders-Miroljubov iz Nemačke, osnivač Instituta za istraživanje Velesove knjige u Ahenu; Đuro Bilbija iz Čikaga iz Instituta za etrurski jezik; dr Olga Luković-Pjanović sa Sorbone u Parizu; Roberto Salinas Prajs iz Instituta za homerske studije iz Meksika i naš tadašnji ambasador u ovoj zemlji Branko Vukušić. U Beogradu su među prvim i najbližim saradnicima Radivoja Pešića bili Ljubomir (publicista) i Slobodan Kljakić (novinar Politike); Vojislav Trbuhović, arheolog; novinar Srđan Stojančev; jedini profesor sanskrta u Srbiji Radmilo Stojanović; profesor istorije Relja Novaković; arhitekta Peđa Ristić; Predrag Dragić Kijuk, Dragoš Kalajić. 


O pokretu „Srpska naučna avangarda", za Kontrapunkt govore Vesna Pešić, vlasnica izdavačke kuće „Pešić i sinovi" i Ljubomir Kljakić, publicista. 

Autor emisije je Biljana Đorović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво