Direktan prenos iz Kolarčeve zadužbine

Poezija uživo - Gojko Đogo

Poetsko veče Gojka Đoga u okviru programa „Poezija uživo” Radio Beograda 2 i Zadužbine Ilije M. Kolarca, održava se u subotu 21. aprila, od 19 časova, a direktan prenos možete pratiti na našim talasima.

Gojko Đogo rođen je 1940. U Vlahovićima kod Ljubinja, u Hercegovini. Osnovnu školu pohađao je u rodnom mestu, a gimnaziju u Stocu. Opštu književnost sa teorijom književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu diplomirao je 1964. godine. Radio je kao novinar u reviji „Duga", bio je urednik književne i izdavačke delatnosti u Domu omladine Beograda, kao i direktor Izdavačko-knjižarske agencije „Tačka". Bio je jedan od osnivača i urednik listova „Književna reč" i „Demokratija". Redovni je član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske i član Srpskog PEN-a.

Objavio je knjige pesama: Tuga pingvina (1967), Modrica (1974), Kukuta (1977), Vunena vremena (1981), Izabrane i nove pesme (1986), Crno runo (2002), Vunena vremena sa Optužnicom i Odbranom na sudu (2005), Kukutin vrt, izabrane i nove pesme (2009), Vunena vremena, proces i komentari, 1-2 (2011), Grna od oblaka (izabrane i nove pesme) (2014), knjigu eseja Poezija kao apokrif (2008) i knjigu beseda i intervjua Put uz put (2017).

Dela Gojka Đoga u četiri knjige (Poezija, Eseji, Poputbina, Odbrana poezije) objavio je Zavod za udžbenike i nastavna sredstva iz Istočnog Sarajeva 2006.

Pesme i eseji prevedeni su mu na petnaestak jezika, a knjige pesama na rumunskom i makedonskom jeziku.

Dobitnik je književnih nagrada: Nagrada Udruženih izdavača, Milan Rakić, Branko Miljković, Laza Kostić, Petrovdanski vijenac, Velika Bazjaška povelja, Ogledalo srpsko, Žička hrisovulja, Dučićeva nagrada, Zmajeva nagrada.

Ulaz na program „Poezija uživo" je slobodan, uz obaveznu ulaznicu koja se može dobiti na blagajni Kolarčeve zadužbine.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво