Znakovi

Nagrada za likovnu umetnost "Sava Šumanović": Igor Antić "Ugaone garniture", galerija "Lucida", Beograd, mart 2017.

Posle Vlade Veličkovića, Radomira Damnjanovića Damnjana, Mrđana Bajića, Dušana Otaševića, Miodraga B. Protića, Čedomira Vasića, Rastislava Škuleca i dugih, 20. dobitnik nagrade za likovnu umetnost "Sava Šumanović" je Igor Antić za izložbu "Ugaone garniture", priređenu u martu 2017. godine u Galeriji Lucida u Beogradu.

Tako je odlučio žiri koji je radio u sastavu dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske u Novom Sadu, Vesna Latinović, direktorka Galerije "Bel art" u Novom Sadu i Sava Stepanov, likovni kritičar.
Nagrada je svečano uručena Igoru Antiću 9. marta na izložbi umetnosti Art Expo na Novosadskom sajmu.

Na izložbi "Ugaone garniture", primenom in situ postupka, koji već godinama koristi, Antić nastavlja da razmatra položaj kulture i umetnosti u društvu, ali istovremeno i ulogu samog stvaraoca. Stvarajući od drvenih kocki sa slovima različite oblike koji na verbalnom nivou pričaju viceve o umentosti, a na vizuelnom zauzimaju ćoškove i uglove galerije, Igor Antić paradigmatski ukazuje na položaj umetnosti u društvu postavljajući pitanje: "Da li umetnost danas, kao ugaona garnitura, treba da bude nešto 'udobno', jer u suprotnom, ako 'žulja', treba je odbaciti ili zameniti?"

Igor Antić je diplomirao na novosadskoj Akademiji umetnosti 1988. godine, nakon čega je umetničko usavršavanje nastavio u Parizu, prvo kod profesora Vladimira Veličkovića, a potom na Institutu za napredne studije pri Nacionalnoj akademiji likovnih umetnosti. Učenik je i saradnik Daniela Burena i saradnik Pontusa Hultena. Osim umetničkim stvaralaštvom, bavi se i kustoskom praksom (koordinator je umetničkog programa u galeriji Prostor savremene umetnosti HEC u Parizu).

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво