Hipokratija

O rodnoj ravnopravnosti, pre svega u medicinskoj profesiji, govoriće naše današnje gošće.

Da li su Ona i On ravnopravni u društvu - tema je današnje emisije, u kojoj su gošće dve doktorke i profesorke Medicinskog fakulteta u Beogradu: Biljana Mihaljević, specijalistkinja za hematologiju i direktorka Klinike za hematologiju, Kliničkog centra Srbije i Danica Grujičić, specijalistkinja za neurohirurgiju, šefica katedre za hirurgiju Medicinskog fakulteta i direktorka Centra za neuroonkologiju KCS.  

Ko god govori ili piše o rodnoj ravnopravnosti, mora priznati da su se u poslednjih šezdeset godina stvari uveliko promenile, što se vidi i po političkoj i jezičkoj uljudnosti, koje, pored ostalog, nalažu da za ženu koja se bavi filozofijom više ne kažete da je filozof već filozofkinja, dok se žena koja drži skalpel u ruci naziva hirurškinjom...

Novi nazivi zvuče rogobatno, ali to je zahtev vremena, i posledica su postšezdesetosmaškog feminizma. 

Da li se može reći da su žene i muškarci u delanju podjednako slobodni? Jesu tamo gde odaberu. Danas imamo žene u kokpitima džambo letelica, vidimo ih kako sude na fudbalskim utakmicama i malo nedostaje pa da se kao sutkinje pojave u ringu kik-boksera.


Stvari i dalje idu nabolje, jer je feminizam od pokreta postao prihvaćena filozofija koja je izmenila mnoge drušvene dogme i u praksi doprinela rodnoj ravnopravnosti.

Emisiju priprema i vodi prof. dr Momčilo B. Đorđević.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво