Hipokratija

Tema današnje emisije: Darvinova medicina i zašto telo čoveka nije idealni proizvod evolucije, već rezultat mnogih evolucionih kompromisa

Gošća Hipokratije je dr Eva Kamerer, docentkinja  na Odeljenju za filozofiju, Filozofskog fakulteta u Beogradu, koja se bavi filozofijom nauke i filozofijom biologije,  kao i razumevanjem prirodne selekcije, evolucije starenja, evolucionog altruizma i  razlikom između normalnog i patološkog u svetlu evolucione istorije. U studiju će biti i filozofkinja Jovana Nikolić  iz Centra za promociju nauke u Beogradu.


Darvinovska medicina je relativno nova disciplina, u kojoj se osnovni principi evolucione biologije, pre svega princip prirodne selekcije, koristi da bi se objasnilo zašto se razboljevamo  i da bi se razumele posledice delovanja specifičnih evolucionih mehanizama na telo ljudi. Drugim rečima, telo je proizvod evolucionih kompromisa, čiji je jedan od najupečatljivijih izraza bolest. 

Jedan od primera za to su gojaznost i uz nju zdravstveni problemi. Oni nastaju zato što naše telo nije potuno prilagođeno modernom životu i načinu ishrane, uslovljenih razvojem tehnologije i kulturom koje se brže odvijaju  od evolucije. Drugi primer su česti odbrambeni mehanizmi poput nervne napetosti i straha, bola, gađenja, povraćanja i povišene termperature: oni nisu, sami po sebi, problem za čoveka  već su pokušaji rešenja njegovih problema.
 Osnovna ideja darvinovske medicine je da ljudsko telo predstavlja rezultat dugotrajne organske evolucije i da ono na sebi nosi pečat nesavršenosti. Među mnogim problemima  nesavršenosti tela su nefuncionalno slepo crevo koje zbog zapaljenja može ugroziti i prekinuti svačiji život, a i tesan porođajni kanal kroz koji glava ploda jedva prolazi. Ove katkad smrtonosne probleme evolucija nije rešila. Poučan je  i slučaj teške i neizlečive  Hantingtonova bolesti mozga,  čiji je razlog nastanka jedan defekatan, tj. mutiran ali i dominantan gen (svaka osoba ima oko 30 000 gena koji su upareni - jedan od majke, drugi od oca). Kad se na potomka prenese taj dominantan, a defektan gen, od oca, na primer, nastaje katastrofalna bolest. Drugim rečima, one osobe koje imaju  jednog od roditelja sa Hantingtonovom bolesti, biće žrtve razvoja  bolesti u 50 odsto slučajeva. Znajući da se Hantingtonova bolest javlja sa konstantnom učestalošću u populaciji ljudi, očekivali bismo da je, s obzirom na neizlečivost, ona odavno eliminisana putem prirodne selekcije, međutim to se nije desilo.
Da li je obolevanje od raka u nekoj suštinskoj vezi sa našom evolucionom prošlošću? Smatra se da darvinovska, tj. evoluciona medicina daje bitna  objašnjenja u razmatranju razloga karcinogeneze, koja je jedno od pitanja tematizovanih pre svega u naučnoj i praktičnoj medicini. U savremenoj evolucionoj biologiji i filozofiji biologije, razvijena su veoma korisna teorijska oruđa koja omogućavaju nova objašnjenja nastanka bolesti. Odgovor na većinu  postavljenih pitanja je u činjenici da prirodna selekcija  nije planiran niti je u određenom pravcu usmeren proces, koji bi organizam učinio funkcionalno savršenim i zdravim. Evoluciona selekcija služi maksimalnom razmnožavanju, tj. prenošenju gena sa jedne na sledeće generacije, tj. potomstvo.

Emisiju priprema i vodi prof. dr Momčilo B. Đorđević.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво