Znakovi

Ješa Denegri "Modernizam / Avangarda", "Posleratni modernizam / Neoavangarde / Postmodernizam", Službeni glasnik, Beograd.

Kolekcija "Umetnost u teoriji i istoriji" beogradskog Službenog glasnika postaje sve respektabilnija biblioteka teorije i istorije umetnosti. Prošle subote, predstavljena je knjiga "Jednoipooki strelac" Benedikta Livšica, a u ovoj emisiji osvrnućemo se na dve knjige prof. dr Ješe Denegrija objavljene u ovoj biblioteci - "Modernizam / Avangarda" i "Posleratni modernizam / Neoavangarde / Postmodernizam".

Knjiga "Modernizam / Avangarda" s podnaslovom "Ogledi o međuratnom modernizmu i istorijskim avangardama na jugoslovenskom prostoru" sadrži 40 tekstova različitih stilova i obima, od iscrpnih studija za specijalističke stručne publikacije do predgovora za kataloge izložbi i osvrta u časopisima, kojima su fokusirane i ličnosti i pojave (kao što su: Sava Šumanović, Petar Dobrović, Ignjat Job, Ivan Tabaković, Marko Čelebonović, Milena Pavlović Barili, časopisi "Zenit" Ljubomira Micića i "Dada Tank" Dragana Aleksića) u periodu od početka veka do početka Drugog svetskog rata.

Knjiga "Posleratni modernizam / Neoavangarde / Postmodernizam", s podnaslovom "Ogledi o jugoslovenskom umetničkoom prostoru" predstavlja nastavak prethodne, i po koncepciji i po vremenskom okviru (obuhvaćen je period od 1950. do 1990). Identičnom metodologijom Ješa Denegri je obradio najznačajnije ličnosti i pojave burnih posleratnih decenija, od Ivana Tabakovića, Petra Lubarde i Miće Popovića, do nosilaca sasvim novih tendencija sedamdesetih i osamdesetih, poput Damnjana, Marine Abramović, Raše Todosijevića, Neša Paripović, Mrđana Bajića, Milete Prodanovića, grupe Irwin.

Gost Znakova biće prof. dr Ješa Denegri.

Urednik i voditelj: Sava Ristović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво