Rečeno i prećutano

"Čorba" u Andrićgradu

Kada je Bob Dilan pre dve godine dobio Nobelovu nagradu za književnost, Njujork tajms je napisao da je odluka Nobelovog komiteta "šokantna". Američki kulturni establišment je bio zbunjen i zatečen a mnogi su odluku nazvali "sramotnom".

Slično je, prošle nedelje, bilo kod nas kada je saopšteno da je Bora Đorđević dobio Andrićevu nagradu. Prema toj analogiji, u pravu je njegov recenzent, akademik, koji tvrdi da se Bora Đorđević na engleskom kaže Bob Dilan a Dilan na srpskom Đorđević.

Dilanu su i skeptici naknadno priznali da ako književnost nešto mora da radi to je da dopre do čitalaca i slušalaca, a "Bob je savršen primer za to". Kultura rokenrola tako je i definitivno iskočila iz subverzivnog klišea i legitimisala se na putu ka "mejnstrim" vrednostima ma koliko je to koštalo. Nesporno je takođe da se nijedan kulturni fenomen dvadesetog veka nije tako duboko "infiltrirao u sve pore savremenog društva". Pa i našeg.

Otuda se otvara pitanje gde je rokenrol kultura danas, šta su njene tekovine i šta im je sudbina - "margina" ili "lektira". O tome, za Rečeno i prećutano govore Moma Rajin, teoretičar kulture i muzički kritičar i Goran Skrobonja, pisac i izdavač.

Urednik i voditelj emisije je Radovan Pantović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво