Hipokratija

Tema emisije glasi: Ko nabavlja i finansira opremu za dijagnostiku i hirurško lečenje pasa, ne računajući Fakultete za veterinarsku medicinu?

Gosti Hipokratije su dr veterinarske medicine Srećko Radojičić, hirurg specijalista u Klinici za opštu hirurgiju „Dr Vet" u Beogradu i dr veterinarske medicine Perica Marković, direktor veterinarskog sektora kompanije „Superlab", takođe u Beogradu. 


Kućni pas (canis familiaris) član je roda kanis i najviše je zastupljena domaća životinja koja se hrani pretežno mesom u raznim oblicima. Današnji pas nije bliski rod prvih vukova koji su bili pripitomljavani za život sa ljudima, što govori da je direktan predak psa zauvek nestao. Pas je kao prva pripitomljena životinja milenijumima selektivno ukrštan kako bi se dobile rase posebnog ponašanja, kao i čulnih i fizičkih odlika korisnih za čoveka. Milenijumski život pasa uz ljude omogućio je jedinsteno razumevanje njihovog ponašanja. Osim toga, psi za razliku od vukova i ostalih sličnih vrsta u životinjskom svetu, jedini mogu celog života jesti hranu na bazi ugljenih hidrata.
Karakteristike koje identifikujemo kao isključivo ljudske, među nekim ljudima ne prepoznajemo, dok ih u rudimentarnom pa i razvijenom obliku vidimo u populaciji pasa, naročito onih koji žive uz ljude. Sama činjenica da psi imaju emocije i da pate, da se razbolevaju i da im je potrebna pomoć da bi ozdravili, govori o njihovoj sličnosti sa ljudima.
Kad pogledamao šta se uči na fakultetima za veterinarsku medicinu i koje klinike postoje na tim fakultetima, vidimo da se ta slika poklapa sa slikom na medicinskim fakultetima, tj. onih namenjenih ljudima.
Kad govorimo o stvarima socijalne moralnosti, svi smo prividno saglasni da je moralno loše kad prouzrokujemo bol, patnju i smrt živim bićima koja nisu ljudi. To isključuje sve moguće patnje, računajući i one koje nastaju zbog naših potreba u ishrani, zadovoljstvima, uživanjima i tako dalje.
Zbog svega toga, dobro je osećanje kad se uđe u neku veterinarsku hiruršku bolnicu, a ima ih u Beogradu, i kad se vide moderni aparati za dijagnostiku, odličan hirurški instrumentarijum, aparati za anesteziju, a osim toga i visokokvalifikovani personal, koji se prema pacijetima i njihovim vlasnicima ophodi, u najmanju ruku, na isti način kao u bilo kojoj zdravstenoj ustanovi namenjenoj ljudima.

Kako se odvija posao u Veterinarskoj bolnici za opštu hirurgiju „Dr VET" u Beogradu, koja radi i za Fondaciju „Brižit Bardo", i kako se bolnica tog tipa snabdeva opremom koja je uvek skupa, govoriće naši današnji gosti.

Emisiju priprema i vodi prof. dr Momčilo B. Đorđević.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво