Rečeno i prećutano

Višestruka korist

 

U javnosti se najčešće govori o odlasku mladih, obrazovanih i sposobnih stručnjaka iz Srbije. Retko se govori o onima koji odlaze i sa stečenim znanjem se vraćaju da nastave školovanje ili rad. Preciznih podataka o broju onih koji su otišli nema, kao ni o broju onih koji su se vratili.

Malo je poznata činjenica da od 1952. godine, u tadašnjoj Jugoslaviji, danas u  Srbiji deluje IAESTE, organizacija za međunarodnu razmenu studenata tehničkih i prirodnih nauka, preko koje su hiljade mladih odlazili i odlaze na međunarodnu praksu i stečena znanja i iskustva vraćaju u svoju zemlju. Takođe, preko ove organizacije isti broj najboljih studenata iz sveta dolazi u Srbiju i srpskim firmama svojim znanjem pomaže da idu u korak sa ostalima.

Rad ogranka IAESTE za Srbiju do 2001. godine finansiran je iz budžeta, kao organizacije od posebnog interesa za državu. Od tada...

Ako država ne prepoznaje značaj ove organizacije, prepoznaju je najbolji studenti, mahom završnih godina, pa na svaki konkurs početkom godine stigne između 300 i 400 prijava.

O radu IAESTE, (ne)prepoznavanju od strane države, značaju studentskih praksi u inostranstvu i sopstvenom iskustvu, u emisiji Rečeno i prećutano govoriće Dragan Vukićević, direktor Nacionalnog odbora IAESTE Srbija i Miodrag Janković, koji se nedavno vratio sa prakse u Instututu za telekomunikacije u Lisabonu.

Autor i voditelj: Svetlana Jajić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво