Hipokratija

Tema "Hipokratije" glasi: zašto je post, oduvek značajan religijski čin, u poslednjih nekoliko godina postao predmet opsežnih naučnih istraživanja.

Gosti Hipokratije biće gospodin Radomir Antonić, naš poznati etnolog i publicista i otac Vajo Jović, protojerej stavrofor i starešina crkve Aleksandar Nevski u Beogradu.

U Srpskom narodnom kalendaru za godinu 2017/7525 našeg nadasve agilnog etnologa g. Dragomira Antonića stoji da su Srpska pravoslavna crkva i Srbi do pre nekoliko stotina godina, najverovatnije do kraja 17. veka, računali vreme po biblijskom kalendaru, tj. od postanka sveta 1. septembra 5508. Ovaj kalendar Srbi su kao i ostali hrišćani preuzeli od Vizantinaca, s tim što su, kako ističe g. Antonić, za razliku od drugih naroda sa evropskog civilizacijskog prostora, prvo pisali godinu, zatim mesec, a onda, na kraju, dan. U mnogobrojnim srednjovekovnim pisanim dokumentima srpskih kneževa, despota i kraljeva, pre svega u Zakonopravilu Svetog Save i Zakoniku cara Dušana, datumi su navedeni po starom srpskom kalendaru.

Božić slavi većina pravoslavaca po Julijanskom kalendaru koji je hrišćanska crkva prihvatila na prvom vaseljenskom saboru u Nikeji 325. godine, tako da veliki praznik uvek pada 7. januara, kao i ove 2018. godine. Prazniku prethodi veliki Božićni post (28. nov. - 7.jan.) koji stanje duha verujućeg čini ushićenim i različitim u poređenju sa životima i duhom mnogih drugih ljudi. Da li je ushićenje posle velikog posta samo površna psihološka varka ili iza njega stoje neki razlozi o kojima se ranije u naučnoj zajednici nije mnogo znalo? Po svoj prilici, tačna je druga mogućnost!

Nedavne eksperimentalne studije, pokazale su da post deluje kao moćni budilnik i stimulator imunskog sistema, što je do danas bilo malo poznato. Pored toga, post umnogome smanjuje efekste toksičnosti hemijske terapije uveliko primenjivane u borbi protiv kancera. O postu, njegovim formama i pravilima, u prvoj ovogodišnjoj Hipokratiji govoriće naši dragi gosti.

Emisiju priprema i vodi prof. dr Momčilo B. Đorđević.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво