Znakovi

Kalendar Centra za grafiku za 2018. godinu: Vladimir Nikolić "Subjekat i objekat".

Od dvehiljadite godine, Centar za grafiku i vizuelna istraživanja pri Fakultetu likovnih umetnosti, u cilju popularisanja likovne umetnosti i grafičkih tehnika, krajem kalendarske godine publikuje kalendar za narednu godinu, s originalnim radom nekog od naših vrhunskih umetnika. Ideja je jednostavna a originalna: odsecanjem dela s danima i mesecima na kraju godine, imaocu kalendara ostaje umetnički rad. Do sada su, između ostalih, svoje radove na "kalendaru" objavili Marija Dragojlović, Bora Iljovski, Peđa Nešković, Vladimir Perić Talent, Dušan Otašević, Čedomir Vasić, Zoran Naskovski i drugi.

Vladimir Nikolić je za 2018. godinu izdvojio frame iz svog video rada predstavljenog na izložbi 2009. u Salonu Muzeja savremene umetnosti. Kao umetnik koji se pretežno bavi jednom vrstom procesualne umetnosti, faktički spojem video arta i performansa, Nikolić je za ovu priliku izdvojio vizuelni završetak jednog umetničkog procesa (koji će kasnije neko da okači na zid bez razmišljanja o svemu onome šta prethodi samom činu prezentacije).

Gost Znakova biće Vladimir Nikolić, a objavljivanje "kalendara" je samo povod da razgovaramo o njegovoj umetnosti.

Vladimir Nikolić je diplomirao na FLU u Beogradu 1999. godine. Nakon studija pohađa Školu za istoriju i teoriju slike pri Centru za savremenu umetnost u Beogradu. Magistrirao je 2005. godine a doktorirao 2016. na FLU, gde danas radi kao asistent.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво