Klub 2

Aleksandar Luj Todorović "Diskurs novih tehnologija", Clio, Beograd

Od samih početaka razvoja ljudske vrste čovek je stvarao mašine da bi olakšao svoj rad i svoj položaj. Te mašine su bile zamišljene da budu čovekove sluge, koje striktno izvršavaju njegova naređenja i zadovoljavaju njegove potrebe.

Danas, čovek počinje da razmišlja o veštačkoj inteligenciji i da razvija mašine koje bi imale sopstvenu svest i pravo odlučivanja, ali i o genetskoj manipulaciji koja bi trebalo da stvori zastrašujući novi svet nadljudi.

Kao i uvek, čovekova kreativnost vodi svet napred, ali ga, opet kao i uvek, primorava da napreduje hodajući po ivici noža. Ove činjenice se nalaze u pozadini nove knjige Aleksandra Luja Todorovića "Diskurs novih tehnologija", koja se pojavila na ovogodišnjem beogradskom Sajmu knjiga.

Knjiga se bavi temom diskursa novih tehnologija, drugim rečima jednostavnim pitanjem: kako nove tehnologije utiču na nas i na svet u kojem živimo. Međutim, to je samo naizgled jednostavno pitanje jer se iza njega krije čitav niz nepoznanica i mogućih nesporazuma. Kao inženjer elektrotehnike, Aleksandar Luj Todorović proveo je preko četrdeset godina u različitim oblastima radija i televizije. Tokom devedesetih godina prošlog veka bio je direktor i dekan Međunarodne akademije za radio i televiziju u Montreu, Švajcarska. Predaje na redovnim i doktorskim studijama na univerzitetima u Podgorici, na Cetinju i u Beogradu.

Urednik i voditelj emisije: Sava Ristović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво