Riznica

Dvesta pedeset godina od rođenja Filipa Višnjića

Zimu 1815. godine Vuk Karadžić je proveo skupljajući pesme u Sremu. Zahvaljujući gostoprimstvu arhimandrita manastira Šišatovca Lukijana Mušickog, Vuk je najpre zapisivao pesme od Tešana Podrugovića. Ali, kada se ispred Vaskrsa u Srbiji diže buna na Turke, Podrugović ode u borbu i Vuk se tako zainteresuje za slepog Filipa Višnjića, za koga je čuo da zna lepe pesme, posebno o Krađorđevom vremenu, pa ga iz Grka, gde je ovaj živeo, pozva u Šišatovac.

Od Filipa Višnjića, Vuk je zapisao ukupno 17 pesama - 13 orginalnih, tematizovanih oko Prvog srpskog ustanka i 4 prerađene starije pesme (dve o Svetom Savi, Smrt Marka Kraljevića, Bajo Pivljanin i beg Ljubović).

U današnjoj Riznici, o Filipu Višnjiću, a povodom 250 godina od rođenja (1767-1834), o slepom guslaru, pesniku narodnog pamćenja, srpskom Homeru, njegovom životu i delu, razgovaramo sa dr Brankom Zlatkovićem, višim naučnim saradnikom Instituta za književnost i umetnost u Beogradu.

Autor i voditelj emisije je Dušanka Zeković.

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво