Čitač

Iz sadržaja današnje emisije:

Predstavljamo roman nemačkog pisca Klemensa Majera (1977) "Tucanje kamena", u izdanju nove izdavačke kuće Radni sto. Majer je književnu javnost osvojio već prvim romanom "Dok smo sanjali"(2006), dok je zbirka priča "Noć, svetla" proglašena najboljom knjigom Lajpciškog sajma knjiga 2008.
Roman "Tucanje kamena" ovenčan je 2014. nagradom grada Bremena i iste godine se našao u užem izboru za Nemačku književnu nagradu. Roman je bio nominovan i za međunarodnu nagradu "Men Buker" 2017. Najnovija knjiga Klemensa Majera, "Tihi trabanti", nedavno se pojavila u izdavačkoj kući S.Fišer.
Kako je kritika primetila, roman Klemensa Majera "Tucanje kamena" je knjiga o tamnoj strani naše sadašnjice, napisana brutalno, direktno, dirljivo i bezobrazno. Gosti u emisiji Čitač su prevodilac Bojana Denić i dramaturg, filmski i književni kritičar Ivan Velisavljević.

Georg Hajm, jedan od najvećih nemačkih pesnika, svojim delom snažno je obeležio duh Evrope u prvim decenijama dvadesetog veka. Glasnik pretećeg grada i apokaliptičnih vizija snažne ekspresivnosti i hipnotičke simbolike, Hajm je naš savremenik, iako je daleke 1912. nestao u vodama zaleđenog Havela, u dvadeset petoj godini života.
Po Marselu Rajhu Rajnickom, nestao je upravo onda kada je bio na pragu da postane najveći nemački pesnik modernih vremena. O Gergu Hajmu govori esejista i prevodilac Bojan Belić.

Preporučujemo za čitanje roman Žoela Dikera "Knjiga o Baltimorcima". Prvi roman Žoela Dikera, "Istina o slučaju Harija Keberta", dobio je veliku nagradu Francuske akademije i Gonkurovu nagradu gimnazijalaca, a roman je preveden na preko četrdeset jezika. O "Knjizi o Baltimorcima", trećem romanu Žoela Dikera, govore: urednica u Laguni Ivana Misirlić-Bigard i pisac Goran Skrobonja.

Emisiju Čitač uređuje i vodi Dragana Kovačević.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво