Kontrapunkt

Emisiju posvećujemo Edvardu Hermanu, jednom od najbriljantnijih intelektualaca našeg vremena, koji je preminuo 11. novembra, u 92. godini.

Profesor Edvard Herman jedan je od najvećih kritičara medija ikada, veliki poznavalac delovanja propagandnog modela u sprovođenju politike moći, ekspert za korporativna i regulatorna pitanja, političku ekonomiju i medije. Svoj radni vek proveo je kao profesor na Vartonovoj školi ekonomije i Anenbergovoj školi za komunikacije Univerziteta u Pensilvaniji. 

Sa svojim prijateljem i saradnikom Noamom Čomskim, napisao je veliki broj studija: „Kontrarevolucionarno nasilje, činjenice o prolivanju krvi i propaganda"; „Politička ekonomija ljudskih prava I: Vašingtonska veza i fašizam u trećem svetu"; „Politička ekonomija ljudskih prava II: Nakon kataklizme, postratna Indokina i rekonstrukcija imperijalne ideologije"; „Proizvodnja saglasnosti: Politička ekonomija masovnih medija". Edvard Herman je i autor studija: „Zločini u Vijetnamu: Mitovi i realnost", „Korporativna moć-korporativna kontrola, studija fondova u XX veku"; „Prava mreža terora"; „Industrija terorizma" (sa Frankom Brodhedom; „Uspon i pad bugarske veze"; Ispod hipokrizije: Dekodiranje vesti u doba propagande", uključujući i rečnik dvostrukog govora devedesetih; „Trijumf tržišta"; „Globalni mediji" (sa Robertom Mekčesnijem); „Mit o liberalnim medijima", „Politika genocida", koju je napisao sa Dejvidom Petersonom, „Srebrenički masakr: dokazi, kontekst, politika" (Herman i saradnici). 

O Edvardu Hermanu, za Kontrapunkt govore dr Dijana Džonston i Stefan Karganović, direktor fonda „Istorijski projekat Srebrenica".

Autor emisije je Biljana Đorović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво