Zlatni presek

Dve izložbe u Beogradu skreću pažnju na osamdeset godina postojanja Fakulteta likovnih umetnosti.

Reč je o izložbama „Pogled u Centar", koja u Muzeju grada Beograda u Resavskoj predstavlja zbirku grafičkih radova iz Zbirke Centra za grafiku i vizuelna istraživanja Akademija i „80 godina FLU: 1937 - 2017" koja u Galeriji RTS-a predstavlja Umetničku zbirku FLU.

Izložbe su prilika da zavirimo u bogate fondove FLU, koji u svojim različitim ograncima čuva preko 80 000 radova studenata i profesora ovog fakulteta, o čemu govore dekan Fakulteta, Dimitrije Pecić, direktor Centra za grafiku Zoran Graovac i profesor Mileta Prodanović.

Jedan od učesnika obe izložbe je i umetnik Kosta Bogdanović, čije radove možemo videti u „Galeriji 212". Izložba predstavlja sveden presek njegovih skulptura i reljefa nastalih od 1960. do 2012. godine, kada je preminuo. O radu Koste Bogdanovića govori njegov sin, istoričar umetnosti Marko Bogdanović.

U današnjem Zlatnom preseku biće reči i o dve izložbe koje, svaka na svoj način preispituju način na koji čitamo prošlost. Reč je o izložbama Gradovi u pokretu u Istorijskom muzeju Srbije, koju je priredio Muzej Jugoslavije i zajedničkoj izložbi Vladimira Miladinovića i Ibra Hasanovića u galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda. O ovim izložbama govore autori, istoričarka Nataša Mišković, reditelj Lordan Zafranović, i umetnici Vladimir Miladinović i Ibro Hasanović.

Emisiju uređuje i vodi Snežana Stamenković.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво