Hipokratija

Tema emisije glasi: Evolucija je teorija, a ne hipoteza, a gost je dr Aleksej Tarasjev, naučni savetnik, rukovodilac Odeljenja za evolucionu biologiju Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković" Univerziteta u Beogradu.

Evolucija je u biologiji subdisciplina koja označava promene u odlikama raznih životnih vrsta tokom više generacija i to zahvaljujući procesu prirodne selekcije.
Centralna ideja evolucije je da sve što je na Zemlji živo, ima zajedničkog pretka, kao što mi i naši daljnji rođaci imamo zajedničku praprababu. Evolucija traje zbog genetičkih varijacija u populaciji bilo kojih životnih oblika, jer te varijacije utiču na fizičke karakteristike (fenotip) organizma. Neke karakteristike mogu dati prednost jednom organizmu nad drugim, pri čemu se te prednosti prenose i na potomstvo.
Po teoriji Čarlsa Darvina, koja je jedna od najvažnijih u svetskoj nauci, evolucija se događa prirodnom selekcijom. Organizmi čije su karakteristike najbolje prilagođene okolini u kojoj žive, najbolje će se štititi od zveri, ispoljiće najveću otpornost preme bolestima i imaće najveće izglede za preživljavanje. Mehanizmi evolucije funkcionišu na genomskom nivou. Promene u dugačkom nizu DNK ostavljaju posledice na kompoziciju i na ispoljavanje funkcionalnih sposobnosti gena, koji se iz generacije u generaciju prenose na potomstvo i daju mu neke urođene odlike. U suštini, evolucija živih bića ispisana je u njihovim genima. Kad su geni različitih vrsta slični, onda se to smatra dokazom da te vrste imaju zajedničkog pretka. Molekul DNK koji je u nizu, akumulira tokom vremena promene koje su nekad korisne, a nekad štetne. Korisne promene poboljšavaju izglede u borbi za opstanak koja je suština evolucije.
Protivnici evolucije su uglavnom vernici koji ne shvataju da se evolucija ne bavi postankom života, što je istraživanje kojem su posvećeni biolozi, dok su bog i populacija arhanđela i anđela nešto što je u sferi filozofije i teologije. Protivnici evolucije, koji sebe smatraju dovoljno obrazovanim da bi mogli protivurečiti najvećim svetskim eskpertima u biološkim naukama, često su frustrirane i neostvarene osobe, bez obzira na formalna zvanja i titule. Njihove mentalne odlike slične su protivnicima vakcinacija, ili pak onima koji imaju sigurne „dokaze" da se Apolo misija, tokom koje su astronauti Nil Armstrong i Baz Oldrin 20. jula 1969. godine spustili svoj lunarni modul na površinu Meseca, nikada nije dogodila i da je ta misija, kao i pet sledećih iz istog programa, velika ujdurma nastala u nekom filmskom studiju.

Emisiju priprema i vodi prof. dr Momčilo B. Đorđević.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво