Znakovi

Goran Stojčetović - "20 godina modrovanja", galerija "Remont", Beograd.

Jesenju izlagačku sezonu galerija "Remont" počinje izložbom "20 godina modrovanja" Gorana Stojčetovića. Izložba pokriva širok obim aktivnosti autora kroz odabranu produkciju sa idejom da pruži sveobuhvatan uvid u takvu vrstu autentične društveno-umetničke prakse.

Godine 1999. Goran Stojčetović zvanično je postao i izbeglica i umetnik - sa porodicom je prisilno napustio dom na Kosovu i Metohiji i završio je slikarstvo na Fakultetu umetnosti u Prištini. Ali detinjstvo ispunjeno "ambivalentnim životnim okolnostima", mladost žrtvovana političko-ratnim igrama a spoznaja sveta podređena fizičkom opstanku, sve je to ostavilo traga u njegovom umetničkom izrazu. Hemijska olovka, kao simbol potpisivanja i crtanja mnogo čega što je odlučivalo o sudbini hiljada ljudi, postaje opsesivna alatka stvaranja a podloga bilo šta na čemu može da ostane trag, što je za Gorana Stojčetovića bilo dovoljno da ostvari jedinstveni stil neskrivenih energije, snage, bunta, sve to sublimirano u umetničku brutalnost (art brut).

Goran Stojčetović se bavi dubinskom asocijativnom umetnošću koju pronalazi u nesvesnim i spontanim izrazima kroz crtež, sliku, fotografiju i performans. Poslednjih par godina se posvećuje društveno angažovanim akcijama kroz koje preispituje psihovizuelne sadržaje pojedinaca i grupa. Od februara 2015. vodi "Art brut studio VMA" u Dnevnoj bolnici Klinike za psihijatriju Vojnomedicinske akademije u Beogradu. Osnivač je i predsednik Udruženja Art Brut Serbia, glavni i odgovorni urednik je veb portala www.artbrut-inside.org. Jedan je od osnivača i selektor Balkanskog Art Brut Salona u Beogradu. Zaposlen je kao scenograf u Narodnom pozorištu Priština u Gračanici.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović

Slika na naslovnoj strani: Goran Stojčetović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво