Hipokratija

Tema emisije: Tipizacija tkiva - preduslov za sve transplantacije.

Gošća emisije je primatrijus dr Zorana Andrić, specijalista transfuziologioje i načelnik odeljenja za tipizaciju tkiva, Instituta za transfuziologiju Srbije.

Da bi se izvela transplantacija organa, tkiva ili matičnih ćelija, najvažniji uslov je podudarnost tkiva davaoca s tkivom primaoca. Ovo u neku ruku podseća na podudarnost krvi davalaca i primalaca, što se procenjuje preko podudarnosti tipova krvnih grupa, tj. sistema ABO.
Podarnost tipova tkiva procenjuje se na osnovu leukocitnih antigena, tj. specifičnih proteina na površini leukocita davalaca i priomalaca tkiva. Ti antigeni su označeni kao HLA, što je skraćenica od hjuman, tj. ljudski, leukocitni antigen.
Polovina naših HLA nasleđujemo od oca, a polovinu od majke. Svaki naš brat ili sestra ima 25% tj. 1:4 izgleda da mu je HLA identičan našem. Zbog toga 70%, tj. 7 od 10 pacijenata kojima je potrebna tranasplantacija, na primer matičnih ćelija, NEMAJU odgovarajućeg donora u svojoj porodici. Za njih se traži pomoć preko registra dobrovoljnih donora, koji imaju odgovarajući HLO.

O načinu tipizacije tkiva, registrima dobrovoljnih davalaca matičnih ćelija i drugim zanimljivim i uzbudljivim detaljima, govoriće naša gošća dr Zorana Andrić.

Emisiju priprema i vodi prof. dr Momčilo B. Đorđević.

Emisija je emitovana 4. maja 2017.  

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво