Visine

"Stabat mater" Luiđija Bokerinija

Godine 1781, infant Don Luis, mlađi brat španskog kralja Karla IV, naručio je od Luiđija Bokerinija da napiše Stabat mater za sopran i gudački kvintet. Dobio je delo od 11 stavova, pisano na stihove italijanskog pesnika iz 13. veka, Đakoponea da Todija. Ostajući veran svom vedrom duhu, Bokerini se klonio udubljivanja u tragičnu stranu tematike stihova, te je kombinovao rečitative, ariozo i gotovo operske arije, da bi stvorio delo privlačno za slušanje.
Mada je, izvesno, potražio uzor u istoimenom Pergolezijevom delu nastalom 45 godina ranije, melodijska inventivnost i spontanost toliko su ovde osobene za Bokerinija, da je i danas teško naći odgovor zbog čega je ovo delo ostalo u tako dubokoj senci Pergolezijevog.

U večerašnjim Visinama, Stabat mater Luiđija Bokerinija slušaćemo u retko izvođenoj, prvoj verziji, pisanoj za sopran i gudački kvintet. Snimak su ostvarili sopran Anjes Melon i članovi Ansambla 415, pod upravom Kjare Bankini.

Autor emisije je Ivana Komadina.

Висине

Autor:
Бојана Жижић, Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Ана Ћирица

На крају програма, у ВИСИНАМА представљамо  медитативне  и духовне композиције аутора свих конфесија и епоха. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво