Kulturni krugovi: Zlatni presek

U prvom, magazinskom delu emisije govorimo o aktuelnim kulturnim događajima, a u „Zlatnom preseku" o izložbi „Edgar Dega. Trenuci posmatranja".

Kada je 1931. godine dr Milan Kašanin, upravnik tada novoosnovanog Muzeja savremene umetnosti, sada u sastavu Narodnog muzeja, preko aukcijske kuće „Diran-Riel" u Parizu kupio reprezentativni pastel Edgara Degaa „Žena koja izlazi iz kade" iz kolekcije Jana Seligmana, nije ni slutio da je započeo stvaranje vredne kolekcije, koja će do 1949. godine sadržati 29 radova na papiru francuskog majstora. Među njima su i crteži, pasteli i monotipije iz zbirke Eriha Šlomovića i delikatna „Glava Firentinca", crtež koji je Narodni muzej otkupio od beogradskog kolekcionara Matije Boškovića posle Drugog svetskog rata.

Degaovi radovi na papiru čine značajnu celinu fonda Narodnog muzeja koja je poslednji put u celosti bila predstavljena 1965. godine u galeriji KCB-a na izložbi tadašnjeg kustosa zbirke strane umetnosti Katarine Ambrozić. Izlaganje Degaovih crteža i pastela bilo je vesnik otvaranja zgrade Narodnog muzeja, koja je tada bila u rekonstrukciji. Pola veka kasnije, kao da se istorija ponavlja. Ovoga puta sa izložbom „Edgar Dega. Trenuci posmatranja".

U današnjem Zlatnom preseku, o izložbi u Galeriji SANU, govoriće Dragana Kovačić, autorka izložbe i Jelena Dergenc, koautorka.

Emisiju uređuje i vodi Snežana Stamenković.

Културни кругови Културни кругови

Autor:
Група аутора

Централна културно-уметничка емисија Радио Београда 2. Како би што успешније повезивали информативну и аналитичку компоненту говора о култури у јединствену целину и редовно пратили ритам културних збивања, Кругови имају магазински карактер. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво