Kulturni krugovi: Zlatni presek

Herbarijum kurioziteta profesora Aleksandra Palavestre

 

 U prvom, magazinskom delu emisije informisaćemo vas o aktuelnim kulturnim događajima. 

 

Beležnice, crteži i komentari, kao svedočanstva zapažanja ili istraživanja u periodu između 2001. i 2017 godine, čine sadržaj izložbe Herbarijum kurioziteta, profesora Aleksandra Palavestre u Galeriji Grafički kolektiv.

Aleksandar Palavestra, redovni profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu, teoretičar je i istoričar arheologije, a bavi se i heraldikom i ilustracijom. Autor je ilustracija za Politikin zabavnik, kao i heraldičkih i likovnih rekonstrukcija grbova u knjizi Rodoslovne tablice i grbovi srpskih dinastija i vlastele zajedno sa Dušanom Spasićem i Dušanom Mrđenovićem.

Pod pseudonimom A. Peragraš objavio je knjige Ale i bauci - prilog proučavanju tajanstvenih bića Balkana i O ognjopardu - ogled iz kriptologije. Minuciozni zapisi i opisi predela, floralnog i zoomorfnog sveta, stvarnog i nestvarnog, skeniranog iz petnaestak beležnica i u mozaičkim celinama izloženog u Grafičkom kolektivu, svojevrsno su putovanje u prošlost i vreme nastanka prirodnjačkih i putopisnih zabeleški ili stvaranja jedinstvenih kabineta kurioziteta.

Profesor Aleksandar Palavestra, gost je današnjeg Zlatnog preseka koji uređuje i vodi Snežana Stamenković.

Културни кругови Културни кругови

Autor:
Група аутора

Централна културно-уметничка емисија Радио Београда 2. Како би што успешније повезивали информативну и аналитичку компоненту говора о култури у јединствену целину и редовно пратили ритам културних збивања, Кругови имају магазински карактер. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво