Stepenik

O fenomenu Fidel Kastro

 

Na dugom spisku bliskih i slavnih prijatelja Fidela Kastra (1926-2016) među borcima za socijalnu pravdu i društvenu jednakost, pionirima revolucija u Latinskoj Americi i Africi, nalazilo se i ime teologa Leonarda Bofa, brazilskog zagovornika teologije oslobođenja, ideje sinergije marksizma i hrišćanstva - koja je i Kastru postala bliska u poslednjoj deceniji života.

Od borca protiv diktature, nacionalnog i kolonijalnog emancipatora do zagovornika opšte kolektivizacije, ideologije marksizma - lenjinizma, lidera nesvrstanih i teologije oslobođenja, Kastro je na poseban način kalemio različite forme kako u ličnom shvatanju tako i u društveno-političkom projektovanju Kube. Ali, pre svega, reč je o revoluciji.
Šta je bila Kastrova vizija revolucije, emancipacije, patriotizma? Kako je to izgledalo u svakodnevnom životu, i kojih parametara se pridržavamo ako je kritikujemo ili hvalimo?

U Stepeniku, o fenomenu Fidel Kastro, istorijskom bilansu njegove vladavine i kritičkom potencijalu socijalnih utopija, govori sociolog Milo Petrović.


Autorka emisije Marijana Radulović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво