Kulturni krugovi: Filmorama

U prvom delu današnje emisije biće reči o važnim i aktuelnim događajima iz kulture, dok će tematski blok "Filmorama" u potpunosti biti posvećen sedmoj umetnosti.

U toku je 45. izdanje Međunarodnog filmskog festivala - FEST-a, koji je ove godine, osim Monike Beluči, koja je 24. februara svečano otvorila ovaj festival, ugostio i dva proslavljena španska reditelja - Karlosa Sauru i Fernanda Truebu.

Karlos Saura je jedan od najznačajnijih španskih reditelja koji je snimio 43 filma. Dobitnik je brojnih međunarodnih priznanja - Srebrnog medveda 1965. i 1967. godine, Specijalne nagrada žirija u Kanu 1973. i 1975. godine. Njegov film Mama puni sto godina iz 1979. bio je kandidat za Oskara za najbolji film van engleskog govornog područja.
Osamdesetpetogodišnjem Karlosu Sauri, počasnom gostu FEST-a, u Jugoslovenskoj kinoteci uručen je Zlatni pečat za ukupan doprinos svetskoj kinematografiji, a malo pre toga novinari su imali priliku da ga upoznaju i razgovaraju sa njim. U današnjoj emisiji čućete šta je Ani Vučković Karlos Saura ispričao o svojim prvim filmskim i muzičkim uticajima iz detinjstva, filmskoj karijeri, ali i najnovijem filmu Hota de Saura.

Saurin zemljak Fernando Trueba široj publici najpoznatiji je po filmu Zlatno doba (Belle Epoque) za koji je 1994. osvojio Oskara za najbolji strani film. Na FEST-u publika ima priliku da pogleda njegov najnoviji film Kraljica Španije, u kome ponovo igra njegova ljubimica i muza Penelope Kruz. Ona je, zajedno sa Antoniom Resinesom, Horheom Sansom i Hanom Šigulom, igrala i u njegovom popularnom filmu Devojka tvojih snova.
Za Filmoramu Trueba govori o svojoj opsesiji - filmovima o snimanju filmova, o kinematografiji, o Španiji.

Prošle nedelje je u Jugoslovenskoj kinoteci održan omaž Leskovčaninu, junaku nemačkih vurst vesterna, srpskom Vinetuu - Gojku Mitiću. Povodom dolaska Gojka Mitića u Srbiju, Kinoteka je pripremila ciklus njegovih istaknutijih filmova, a Gete Institut organizovao tribinu. Deo te uzbudljive tribine deo je i današnje emisije.

Uređuje i vodi Ana Vučković

Културни кругови Културни кругови

Autor:
Група аутора

Централна културно-уметничка емисија Радио Београда 2. Како би што успешније повезивали информативну и аналитичку компоненту говора о култури у јединствену целину и редовно пратили ритам културних збивања, Кругови имају магазински карактер. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво