Čekajući vetar

Ekološki magazin

Ima onih koji uvek spremaju ručak, što bi se reklo, "kao za vojsku". Uvek ostane, uvek se zaklinju da sledeći put neće tako, a onda priznaju da ne umeju drugačije. Ima umeća u tome da preračunamo koliko ljudi treba da jede, šta hoćemo da spremimo i od kojih namirnica. To je nešto što se, između ostalog, uči u specijalizovanim školama. Gošća emisije Mira Nikolić, nastavnica u Turističko-ugostiteljskoj školi u Beogradu, idejni je tvorac večere od spasene hrane na Green festu koji je nedavno održan u Domu omladine.

Kako osigurati zdravu i jeftinu ishranu lokalnog stanovništva organizovanjem lokalne proizvodnje hrane i pokrenuti proizvodnju hrane na područjima koja su blizu, sa boljim potencijalima? Tradicionalna poljoprivreda, željeno bliska ekološkoj, uspela je ponegde da se očuva. Iskustva sa ostrva Krk i način kako jedinice lokalne samouprave mogu jednostavno i jeftino da pomognu u tome, preneće vam Vjeran Piršić, predsednik Udruženja "Eko Kvarner".

Energetska bezbednost Srbije, ako ćemo da je bojimo, ne zasniva se na zelenom. Više je, tako nekako, u rasponu od crne do mutnomaslinaste... možda plavkaste, ako je baš vedro... ili smaragdne... ali, preovlađuje crna. Ne zato što smo energetski u problemu, nego zato što se i dalje oslanjamo dve trećine na termoelektrane i ugalj, a jednu trećinu na hidropotencijal. Da li može više da se izvuče od vode, zašto ne izvlačimo, kako klimatske promene utiču - čućete o čemu je bilo reči na temu: Značaj hidropotencijala u energetskoj bezbednosti i sigurnosti Srbije.

Autor i voditelj emisije je Aleksandra Vukićević.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво