Čekajući vetar

Ekološki magazin

Obrazovanje bi trebalo da bude učenje za život, što više, u prirodi i od prirode. Kod nas nije. Ni u većini drugih zemalja nije. Postoji čvor između reči "učenje" i "za život". Čvor uz određeni trud može da se razveže, osim ako nije "mrtvi" - onda se seče. Kako god - ne mora da postoji. Šta možemo i treba da naučimo, zašto najviše treba edukovati nastavnike i donosioce odluka na lokalu, kako su životna sredina i održivi razvoj izbačeni kao prioriteti iz obrazovanja, a kako se Udruženje "Škola za opstanak" trudi da ih vrati - gošća emisije je Gordana Brun.

Svi imamo uspomene na velike lubenice koje se hlade tako što na njih satima teče voda iz slavine - nadam se samo da vam te uspomene nisu najsvežije, posebno da nisu od prošlog leta. Valjda smo dotle dobacili. Možda zatvaramo vodu dok peremo zube, naročito ako, poštujući savete stručnjaka, to radimo tri minuta. Ako ne umemo da štedimo vodu, nećemo tome naučiti ni svoju decu. Upravo je završen projekat "Vodni agent - društvena odgovornost prema vodi", u kome su učestvovali osnovci iz Niša, Novog Sada i Beograda. Čućete projekt koordinatora Maju Adlešić.

Kada vas ujede, ogrebe ili uplaši ulični pas ili mačka, možete da dobijete odštetu. Obično oni kojima se to stvarno dogodi - i ne znaju za mogućnost finansijske nadoknade. Zato su tu i oni koji znaju čitav put do prilično lepe sume. A sve se odvija bez poštovanja propisa i komisije koja bi tačno utvrdila da li se desilo, šta se desilo i koja životinja je nanela povrede. Mogućnosti zloupotrebe su velike i obilato se koriste. O tome govori Nataša Vukmirović, iz organizacije "Link plus".

Akcija "Čep za hendikep", posle nekoliko godina postojanja, može da se pohvali prepoznatljivošću, desetinama kolica koje su mogli da kupe onima koji nemaju sredstava da ih priušte, učešćem velikog broja građana, škola, institucija i kompanija i podizanjem svesti - postalo je normalno da se plastični čepovi ne bacaju, a i da pokupimo neki sa ulice. I ove godine, na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, dodeljene su zahvalnice onima koji su najviše sakupili i pomogli.

Autor i voditelj emisije je Aleksandra Vukićević.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво