Silen

Predstavljamo knjigu "Jasenovački logor", dr Milana Nikolića

Dr Milan Nikolić, hrvatski intelektualac, lekar, epidemiolog po profesiji, kao zatočenik u Jasenovcu, u februaru 1943. godine, sa još četvoricom zatvorenika, razmenjen je za Nemce koje su zarobili partizani. Potom je postao član Sanitetskog odreda Vrhovnog štaba, šef medicinskog odeljenja NOV i Partizanskih odreda Jugoslavije u Italiji i glavni opunomoćenik Vrhovnog štaba za pitanja Crvenog krsta, sekretar za zaštitu zdravlja FNR Jugoslavije, te redovni profesor Medicinskog fakulteta u Sarajevu. Slobodouman čovek u borbi za istinu o dešavanjima u logoru Jasenovac, kao politički opasan, osuđen je na robiju i poslat u zloglasni logor Goli otok.

Knjiga "Jasenovački logor" objavljena je prvi put 1948. godine, u izdanju "Nakladnog zavoda Hrvatske". Knjigu su sada objavili "Žagor" i "NNK internacional" iz Beograda, a o njoj će u emisiji Silen govoriti pisac izvanrednog pogovora Nadežda Vinaver i direktor izdavačke kuće "NNK internacional" Miroslav Damjanović.

Autor emisije je Biljana Đorović.

broj komentara 0 pošalji komentar
Silen Silen

Autor:
Biljana Đorović

Naslov emisije – Silen (agalma, phantasma), upućuje na moć radijskog izraza, koji se zasniva na govoru, da ponudi significatio (unutrašnje značenje) svojim slušaocima i preda im ga na čuvanje, nasuprot impotentnoj zavisnosti u koju ih uvodi ekranska slika (polarna inercija). Emisija ima za ambiciju da u ciklusima analizira ideje, pojmove, fenomene i događaje konstitutivne za istoriju civilizacije i kulture. [ detaljnije ]