Kulturni krugovi: Filmorama

U magazinskom delu emisije beležimo najznačajnije događaje iz kulture, dok u "Filmorami" govorimo o aktivnostima udruženja DokSrbija, jedinom festivalu iz Srbije koji je dobio podršku Programa MEDIA i najavljujemo premijeru filma "Druga linija - novosadska avangarda".

Prošlog četvrtka je održana skupština Udruženja dokumentarista Srbije, na kojoj su i potencijalni i budući članovi obavešteni o sprovedenim aktivnostima u prethodnom periodu i formalno-pravnom registrovanju DokSrbija, potpisane pristupnice u članstvo udruženja, definisani članski doprinosi i usvojen plan budućih aktivnosti... O svemu ovome detaljno će nas informisati producentkinja Jovana Nikolić, zamenica predsednice DokSrbija - Dokumentaristi Srbije.

Na poslednjem konkursu za filmske festivale programa Kreativna Evropa i potprograma MEDIA za podršku projektima iz oblasti audio-vizuelnih umetnosti, finansiranom od strane Evropske Komisije, Festival evropskog filma Palić je dobio sredstva u visini od 41.000€ za razvoj i unapređenje manifestacije. Uz ovu lepu vest ide i izazov jer se ujedno radi o obavezi da se dostignuti nivo održi i u velikoj meri unapredi , zbog ovogodišnjeg smanjenja sredstava za finansiranje od strane državnih institucija, i to 25% od strane Grada Subotice i gotovo 70% od strane Sekretarijata za kulturu pokrajine Vojvodine, ističe se u saopštenju koje je izdao Savet festivala povodom podrške koju je Festival evrpskog filma na Paliću dobio od Fonda MEDIA. Sa selektorom Petrom Mirićem, razgovaraćemo o predstojećem izdanju festivala i izazovima.

U današnjoj Filmorami reditelj Nenad Milošević, govori o tome kako je moguće da je retrogradni mehanizam gušenja i uklanjanja najkreativnijih i najreprezentativnijih progresivnih impulsa u našoj sredini tako aktuelan i danas i da li je upravo to ono što ga je navelo da snimi film koji će premijerno biti prikazan 16. maja. U filmu Druga linija - novosadska avangarda učestvuje veliki broj umetnika, među kojima su i Želimir Žilnik, Slobodan Tišma, Oto Tolnai, Vujica Rešin Tucić, Katalin Ladik, Božidar Mandić, Vladimir Kopicl, Balint Sombati, Goran Trbuljak, Branko Vučićević, Raša Todosijević, Predrag Vranešević, Nebojša Milenković, Miško Šuvaković, Iztok Geister Plamen, Ješa Denegri, Marko Pogačnik, Naško Križnar, Slavko Bogdanović, Tomaž Šalamun, Čedomir Drča, Karpo Godina, Siniša Tucić... Ovaj dokumentarac je rezultat dugogodišnjeg istraživanja neoavangardne kulturne i umetničke scene s kraja 60-ih i tokom 70-ih godina u Novom Sadu. Tokom svog kratkog i produktivnog delovanja, pod okriljem Tribine mladih, kuće novosadske avangarde, ovaj umetnički pokret je bio u direktnoj sprezi, ne samo sa važnim umetničkim centrima tadašnje Jugoslavije, nego i deo svetskih umetničkih tokova. Državni aparat je surovo intervenisao, zabranjeni su časopisi, smenjeno rukovodstvo, filmovi su bunkerisani, protagonistima je suđeno, a dvojica su osuđena na zatvorske kazne...

Emisiju vodi Nevena Matović.

Културни кругови Културни кругови

Autor:
Група аутора

Централна културно-уметничка емисија Радио Београда 2. Како би што успешније повезивали информативну и аналитичку компоненту говора о култури у јединствену целину и редовно пратили ритам културних збивања, Кругови имају магазински карактер. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво