Srpski na srpskom: Top-lista grešaka

Protekle dve nedelje pratili smo moju top listu najčešćih jezičkih grešaka, i to od desetog do petog mesta. Da se podsetimo - na 10. mestu - spojeno pisanje rečce NE i glagola. Deveto mesto dele u vezi toga i obzirom na; osmi su jer i je l'; a na sedmom mestu našao se prisvojni pridev Milicin. Jako šesto mesto drži prevodioc, a u zlatnoj sredini, na petom mestu je glagol trebati. Danas idemo dalje - ka samom vrhu liste, i na poziciji broj 4 zatičemo anglosaksonske mustre koje obitavaju mahom u lakom novinskom štivu, sklonom senzacijama, i u sličnim televizijskim sadržajima. Fleksibilni su, praktično neiskorenjivi i zarazni, a mogu da se nađu i u istoj rečenici, na primer: "Oženio sam najlepšu ženu ikada!"

A sada, fantastično treće mesto za svoj, moj i vaš. Nije bitno šta je moje, a šta vaše, ako znate kako da upotrebite prisvojnu zamenicu svoj. Evo, ja ću pokušati odmah: Ovo je moja lista najčešćih grešaka, a ja bi sa svojom listom mogao da radim šta hoću - što nas direktno vodi na drugo mesto moje liste na kome piše: mogući način, iliti potencijal, izgleda nije moguće naučiti!

Na trećem mestu - prisvojna zamenica SVOJ! Na drugom - muke s potencijalom! A na prvom mestu, na vrhu moje liste 10 najčešćih jezičkih grešaka - ona koja me najviše nervira, jer je samo naša, za nju nam čak ni Englezi ništa nisu krivi..... - Mesto broj jedan za "kući sam"!

Glumac: Feđa Stojanović

Autor i urednik: Mirjana Blažić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво