Kod dva bela goluba

Ljudski lik pisaca čija dela volimo da čitamo često možemo da upoznamo preko pisama koje su oni pisali. Barem je tako bilo u prošlosti. Savremena tehnologija, telefon, internet i mobilni telefoni, to su u znatnoj meri promenili. Jer kao i svi drugi ljudi, i savremeni pisci danas u komunikaciji najčešće koriste na brzinu sastavljene mejlove i SMS poruke koje, najčešće, niko ne čuva. Brzina života i tu je uzela svoj danak.

Tokom 19. i 20. veka, kada se živelo znatno sporije, i komunikacija je bila drugačija. Pisci su paralelno sa svojim delima sastavljali i pisma, trudeći se da ona budu jasno i lepo sročena, i njima su se oni obraćali drugim piscima, dragim osobama, rodbini ili nekim institucijama. Ta pisma pisana su sa svešću da će kao dokumenti pretrajati, i najčešće su ona i sačuvana.

U večerašnjoj emisiji ''Kod dva bela goluba'', skrenućemo vam pažnju na neka lepa i zanimljiva pisma srpskih pisaca 19. i 20. veka. U tome će nam pomoći knjiga ''Kovertirana književnost - lepa pisma srpskih pisaca'' Radovana Popovića. Zavirićemo tako u svet korespodencije Vuka Stefanovića Karadžića, Milice Stojadinović Srpkinje, Branka Radičevića, Jovana Jovanovića Zmaja, Laze Kostića, Ive Andrića, Anice Savić Rebac, Jovana Dučića, Miloša Crnjanskog, Isidore Sekulić, Milana Kašanina, Desanke Maksimović i još nekih književnika.

U pismima koja su pisali, pisci često pokazuju svoj stvaralački, ali i svoj ljudski lik. Bilo da se nekom obraćaju za pomoć, da kritikuju ili grde, da iskazuju čežnju, brigu, tugu, radost ili ljubav, ova pisma pisce često prikazuju - kako to reče Isidora Sekulić - bez šminke i ulepšavanja.


Autor emisije: Vojislav Karanović

 

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво