Moja knjiga

Književni kritičar Mladen Vesković govori o tome zašto voli roman ''Junak našeg doba'' Mihaila Jurjeviča Ljermontova, i zašto smatra da ovo delo može biti i danas čitaocima zanimljivo. ''Junak našeg doba'' najvažnije je delo Mihaila Ljermontova. Ono je je ujedno i prvi psihološki roman u ruskoj književnosti, delo koje na neki način najavljuje rusku realističku prozu. Roman je objavljen je 1840. godine.

Glavni junak romana, Grigorij Aleksandrovič Pečorin, jedan je od prvih podvojenih likova u evropskoj književnosti. On je mlad čovek, zasićen životnim užicima, koji ne može da se smiri niti da voli. Misli kako sreća za njega ne postoji. Odlikuju ga cinizam i ironični stav prema životu. On beži od ljubavi žene koja ga voli a istovremeno zavodi mlade žene do kojih mu nije stalo. Pečorin sumnja u ljubav i ne veruje u prijateljstvo, što upućuje na mogućnost da se on u svojoj prošlosti razočarao upravo u te vrednosti. On je "suvišni čovek", kako su kasnije nazivani i mnogi drugi književni junaci, oblikovani po ovom uzoru.

Mladen Vesković je književni kritičar, esejista, urednik, i prevodilac sa engleskog jezika. Radio je kao profesionalni urednik u nekoliko izdavačkih kuća. Od 2006. godine radi u Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije kao viši savetnik u Sektoru za savremeno umetničko stvaralaštvo na poslovima međunarodne saradnje u oblasti književosti i prevodilaštva. Objavio je pet knjiga i veći broj stručnih radova.

Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović

 

broj komentara 0 pošalji komentar
Moja knjiga Moja knjiga

Autor:
Vojislav Karanović

Emisija o knjigama i čitanju, o književnosti, umetnosti i stvaralaštvu. Gosti su ljudi različitih interesovanja, različitih zanimanja i profesija. Svaki sagovornik izdvaja knjigu koju voli, onu koja mu je posebno značajna i za koju može da kaže: ovo je moja knjiga. [ detaljnije ]