Vreme sporta i razonode

Trener biciklističke reprezentacije Srbije i šef struke u beogradskom Partizanu, Nebojša Jovanović, praviće nam, pored ostalih, društvo tokom ovog popodneva. I sam više nego uspešan vozač, sada iz ugla čoveka koji prenosi svoje umeće na mlade snage, ocenjuje sezonu na izmaku kao izuzetno dobru. Za naše bicikliste čulo se širom Evrope, i kod nas svoje navijače imaju Jelena Erić, Dušan Rajović, kao i Jovana Crnogorac u mauntin bajku. Crno- beli biciklisti, pod Jovanovićevom komandom, takođe dobro `guraju`, pa ćemo napraviti rekapitulaciju godine koja uskoro ističe i čuti šta nas sve očekuje u periodu koji dolazi. Posebno raduju rezultati mlađih kategorija, dosta junoša osvajalo je medalje i trofeje na turnirima širom zemlje i inostranstva.

Pre nekoliko dana odigran je rukometni `večiti derbi` na Banjici, Partizan je savladao Crvenu zvezdu s tri gola razlike, a naprosto je briljirao čuvar mreže crno- belih Ivan Mihajlov, koji je izrastao u junaka utakmice. Čak 13 odbrana imao je ovaj dečkić, koji je tek u devetnaestoj godini života i letos je prekomandovan u prvi tim Partizana. Napadače Crvene zvezde dovodio je do očaja, a milo mu je što je dobrom partijom izmamio osmeh na licu trenera Bojana Butulije, koji je poslednji put vodio tim sa klupe u ovoj sezoni. Nasledio ga je Željko Radojević, kome će Mihajlov iz sve snage nastojati da se nametne. Debi je bio vrhunski, imao je zaista sjajno vatreno krštenje i evo prilike da se bolje upoznamo s momkom koji je obeležio svoj prvi derbi.

Fudbaleri Crvene zvezde i Partizana imaju iza sebe još jednu evropsku sedmicu bez osvojenih bodova, obrukali su se i poletarci `crveno-belih`, porazom od Totenhema rezultatom 9-2, ali je zato naš drugi predstavnik u kategoriji omladinaca, beogradski Brodarac, ostavio snažan utisak u dvomeču s francuskim Renom, iako je za njegove igrače završeno učešće u UEFA ligi mladih. Sa stadiona Fudbalskog saveza Srbije ispraćeni su aplauzima za borbenu i organizovanu igru, jedan gol delio ih je od plasmana u narednu fazu takmičenja. U gostima nam je trener ekipe sa Starog sajmišta Željko Miković, s kojim pričamo o o minulim utakmicama u Evropi, ali i o generacijama koje dolaze, njima se ovaj fudbalski poslenik baš posvetio i radi iz sve snage i s ljubavlju s dečacima koji stupaju na veliku fudbalsku scenu.  

Zagrebački `Jugoton` nedavno  je objavio dvostruki CD beogradskog kantautora Srđana Marjanovića koji sadrži 31 pesmu, 18 kao presek karijere duge „45 sentimentalnih godina" i 13 numera novijeg datuma. Na prvo slušanje, odmah se izdvojila naslovna numera - „Peščani sat" , duet  sa  Majom Odžaklievskom, pevačicom vanserijske energije i harizme, njegovom dugogodišnjom prijateljicom...Iako se dugo `opirala` povratku na scenu, emocije koje vrcaju iz ove balade osvojile su Maju i tako je došlo do `ljubavi na prvo slušanje` između ove sjajne solistkinje i pomenute pesme. Srđan Marjanović, romantičar s pokrićem, kantautor sa četiri decenije rada na muzičkoj sceni, pridružiće nam se u studiju, kako bismo najavaili njegov koncert u Centru `Sava`, zakazan za 10. novembar, koji- dabome- bez Maje neće moći da prođe.

I ove subote pratimo dešavanja iz sveta sporta, kulture, javnog i umetničkog života. Premijera predstave `Glumica` izvedena je sinoć na sceni pozorišta `Slavija`, o njoj nam priča jedna od protagonistkinja, glumica Jelica Kovačević. Festival muzičkog filma `Paralel Vision` održava se od 30. oktobra do 3. novembra u `Art bioskopu Kolarac`. Maestro Bojan Suđić najaviće nam koncert iz ciklusa „Velike godišnjice", zakazan za četvrtak, njime Simfonijski orkestar RTS započinje svoju redovnu sezonu, a posvećen je jednom od najznačajnijih stvaralaca srpske muzike, kompozitoru Vasiliju Mokranjcu, povodom obeležavanja 35 godina od njegove smrti. Ivan Ivačković, dugogodišnji novinar, publicista i rok kritičar, objavio je novu knjigu "Između krajnosti" , govori o legendarnoj grupi "Azra" i njenom vođi Branimiru Džoniju Štuliću. Gala koncert kompanije `Balet mladih` biće izveden na Velikoj sceni Teatra `Vuk`, večeras u 20 časova. Ova plesna kompanija .je osnovana s ciljem edukacije i promocije učenika osnovnih i srednjih baletskih škola.

Beogradski rok-džez sastav `Hašima` održaće svoj tradicionalni jesenji koncert 30. oktobra u ambijentu `Bitef teatra`. Održan je 17. međunarodni festival satire i humora `Satira fest`, čućemo utiske poznatog aforističara i satiričara Aleksandra Čotrića. Beogradski pisac Bojan Ljubenović, autor čuvene rubrike `TRN` u `Večernjim novostima`, bio je gost Srpskog kulturnog centra u Parizu, gde je predstavio svoje tri knjige. U petak, 1. novembra, u Kulturnom centru Zrenjanina, ljubitelje klasične muzike očekuje koncert Zrenjaninskog kamernog koncerta, koga najavljuje Roman Bugar. Život Alekse Šantića povezao je Mostar, Banjaluku i Beograd, i to kroz predstavu `Što te nema`, čija premijera je održana u gradu na Neretvi, u okviru stotih, jubilarnih `Šantićevih večeri poezije`- utiske iznosi autor teksta za predstavu, Marijana Aracki.

U prostorijama Muzeja grada Novog Sada na Petrovaradinu juče je predstavljena izložba `Krsna slava-Sveta Petka`, čiji je autor Dušanka Marković. U Umetničkoj galeriji `Stara kapetanija` otvorena je izložba Gorana Bendelje, pod nazivom `Slike svakodnevne`- o njegovim radovima govori kustos izložbe Ivana Đorđević. Preksinoć je izvedena premijera predstave `Celo telo tu me boli`, u `Teatru na Brdu`, jednu od uloga tumači Andrijana Oliverić, naša sagovornica. Na dan pozorišta „Duško Radović", koje je obeležilo 70 godina postojanja, izvedena je praizvedba drame za decu „Srce u junaka Kraljevića Marka", Jordana Cvetanovića, u režiji Juga Radivojevića. Od nedavno, direktor pozorišta je Aleksandar Nikolić, od koga ćemo čuti koju reč o novoj predstavi i prvih sedam decenija ovog teatra.  U Domu kulture u Rabrovu, rodnom mestu čuvene glumice Žanke Stokić , od 1. do 3. novembra održavaju se Pozorišne svečanosti „Žanki u čast", osamnaeste po redu.Kamerni hor `Angel Choir` radi pod umetnickim rukovodstvom gostujućih dirigenata i okuplja dugogodišnje horske pevace iz Srbije i dijaspore, sutra u 20 časova predstavlja se u Narodnom muzeju u Beogradu.

U Zavodu za sport i medicinu sporta na Kušutnjaku 2. i 3. novembra biće održan `SOFA OPEN 2019`, najveći omladinski turnir u Srbiji. Jelena Dutina, koja govori za našu emisiju, generalni je sekretar Udruženja `SOFA`, koje, inače omogućava studentima i mladima da se besplatno bave fizičkim aktivnostima i sportom . Privodi se kraju ovogodišnja takmičarska sezona u automobilizmu, proglašavaju se najbolji u raznim kategorijama. Među slavodobitnicima je i Nemanja Milovanović, koga do kraja godine očekuje još jedna ceremonija dodele priznanja. Na humanitarnoj večeri, druženju oko 250 legendi novosadskog sporta, okupljenih u Asocijaciji sportskih veterana, nije nedostajalo dobre atmosfere, bilo je srdačno i dirljivo na jednom mestu videti sve te sportske velikane, a ispunjen je i humanitarni aspekt ovog okupljanja.Izložba `50 godina karatea u Zrenjaninu` otvorena je prekjuče u Narodnom muzeju grada na Begeju, o čemu nam priča Duška Kolarov. Na Beogradskom sajmu juče je obeleženo 55 godina umetničkog stvaralaštva Bisere Veletanlić. Pored CD-a, koji je nedavno objavljen u saradnji dve najveće regionalne diskografske kuće, predstavljen je i vinil u boji, štampan u ograničenom tiražu, za muzičke gurmane- najviše se tražila `ljubičasta Bisera` .

U Šapcu se danas održava četvto okupljanje u okviru Krosa RTS-a, koje je ujedno i završno u ovogodišnjem ciklusu. Posle Rekovca, Sombora i Zaječara, naša ekipa je danas u srcu Mačve, a gledaoci će moći, uz ostale sadržaje, da prisustvuju i državnom prvenstvu u krosu, sam finiš ispratićemo u našoj emisiji. 

Pratićemo, naravno, i sve aktuelnosti i zanimljivosti koje se dešavaju u svetu koji nas okružuje, tokom emisije. Neće izostati ni uobičajeni predlog jelovnika viteza kulinarstva Milijana Stojanića, kao ni "Pomenada", koju čine predlozi za posete kulturnim sadržajima i dešavanjima. Muzika, kao i uvek, miks starih dobrih šlagera i aktuelnih hitova sa svetkih muzičkih top-lista.

Urednik i voditelj je Željko Stefanović.

 

 



 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво