Vreme sporta i razonode

Sjajnom igrom, naša ženska vaterpolo reprezentacija u Pragu je, gotovo izvesno, rešila sve dileme oko plasmana na EP u Budimpešti. Od samog početka prve utakmice sa Češkom bila je vidljiva razlika u kvalitetu, Srbija je izvojevala možda i najubedljiviju pobedu u istoriji, čak 25-6. Ostala je formalnost, u vidu revanš susreta, 26. oktobra u Beogradu, dotle će izabranice selektora Dragane Ivković biti na četvrorodnevnim pripremama u Bečeju. Posebno imponuje podatak da su bezmalo sve devojke iz domaćih klubova, što mnogo znači za godine koje dolaze i šampionat Starog kontinenta na kome će učestvovati treći put uzastopno, četvrti put ukupno.

Mnogi mladi sportisti koje smo upoznali kroz ove naše emisije, iz sedmice u sedmicu, postižu odlične rezultate na velikoj sceni. Nedavno nam je bila u gostima Kristina Džolić, članica novosadske "Vojvodine", a proteklog vikenda okitila se najsjajnijim odličjem na Evropskom prvenstvu u savateu, u kategoriji do 60 kilograma, pošto je u finalu bila bolja od rivalke iz Francuske. I ne samo to, naša reprezentacija osvojila je na ovom takmičenju u Đenovi još četiri medalje i sjajno treće mseto u konačnom plasmanu. Srebrne medalje osvojili su Jelena Sedoglavić, Nada Miladinov i Radoje Stevanović, dok je bronzanu medalju na grudi ponosno stavio Igor Pantić. 

Džudo reprezentativka Srbije u kategoriji do 48 kilograma Andrea Stojadinov, takođe jedan od sportskih favorita redakcije ove emisije, pre nekoliko dana osvojila je treće mesto i bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu za juniore, u Marakešu. U borbi za ovo odličje, bila je bolja od japanske predstavnice Aiko Vatanabe. Maroko je bio taličan mladoj Pančevki, ali valja podsetiti da se i prošle godine sa SP na Bahamima takođe vratila sa bronzom. Andrea je, inače, sve borbe radila sa takmičarkama iz Azije, koje su apsolutno neugodne rivalke, pa je njen uspeh ostvaren u Marakešu tim veći i značajniji.

Pored svih navedenih, razgovaramo i sa Goranom Ivančićem, selektorom futsal reprezentacije Srbije, koju od 22. do 27. oktobra u Francuskoj očekuje prvi krug kvalifikacija za Svetsko prvenstvo. Pored domaćina, u Parizu će nam rivali biti i selekcije Švajcarske i Belgije. Drugi krug kvalifikacija odigraće se krajem januara i početkom februara naredne godine. Domaćin šampionata biće Litvanija. Najavićemo i dvadeset četvrti po redu atletski skup u Apatinu, Dunavski polumaraton, koji se sutra pre podne trči u Banji Junaković.

Srpski fudbalski trener Neško Milovanović ove jeseni imao je fino putešestvije, po zanimljivim destinacijama, uključujućući i Bugarsku, gde je bio počasni gost- predavač na kampu slavnog italijanskog kluba Milan. Nekada zapamćen kao tehnički potkovan fudbaler, docnije trener brojnih klubova u zemlji i inostranstvu, Milovanović nam ovog popodneva priča i o svom gostovanju u Grčkoj, čućemo i detalje sa otvaranja škole fudbala u Čačku, gde je takođe bilo poznatih sportskih imena. 

Porodični magazin Radio Beograda 1 se, pored sporta, bavi i drugim lepim stvarima iz sveta koji nas okružuje. Toplim ljudskim pričama i događajima koji oplemenjuju dušu. Za to, pored ostalog, služi redovna rubrika Promenada, u kojoj dajemo široku i bogatu ponudu kulturnih dešavanja širom Srbije, uključujući brojne likovne izložbe i druge umetničke događaje. Idemo u susret Beogradskom džez festivalu, koji tek što nije počeo, održava se od 21. do 28. oktobra. Vojislav Pantić, umetnički direktor ove renomirane muzičke manifestacije, ukazaće nam na goste i njihove kvalitete. Među njima je i Laila Biali, kanadska pijanistkinja i pevačica, profesionalno aktivna od ranih dvehiljaditih. Radila je najpre na kanadskoj sceni, pa se preselila u Njujork, gde je nekoliko godina više bila angažovana na projektima drugih muzičara, poput Krisa Botija, Suzan Vega i Stinga, nego na razvoju sopstvene karijere. Posle su stvari došle na svoje mesto, priznanja i nagrade takođe,a Laila u Beograd dolazi sa svojim triom.

Još jedan interesantan muzički hepening je pred nama- dolaze nam svetski priznati izvođači kubanske muzike "Afro Kuban Ol Stars", mnogoljudni orkestar koga predvodi Huan de Markos Gonzales. Uz podršku ambasade Kube, koncert će biti održan 2. novembra u Centru "Sava". De Markos je, inače, bio "arhitekta" projekta "Buena Vista Social Club", nazivaju ga "kubanskim Kvinsi Džonsom",a zvučni izraz koji nudi sa svojim saradnicima iz ekipe je "most" između savremenog zvuka i tradicionalne kubanske muzike. Nešto više o njihovoj dugogodišnjoj uspešnoj karijeri priča nam Aleksandar Arežina, u ime producentske kuće "Long Plej", organizatora ovog dešavanja.

"Borini pozorišni dani" konačno u svom domu, posle sedam godina, od 21. do 25. oktobra u Vranju. "Pokret gorana" organizuje "Novosadsku jesen" od 24. do 26. ovog meseca. U Užicu je narednog vikenda međunarodni rok festival "In Wires". "Jesenji festival jevrejske kulture" dešava se od 23. do 31. oktobra u Subotici.  Četvrto izdanje Festivala muzičkog filma odvijaće se od srede, 30. oktobra, do nedelje, 3. novembra, u "Art bioskopu Kolarac", u okviru Kolarčeve zadužbine. "Bosifest" - Beogradski internacionalni filmski festival osoba sa invaliditetom biće održan od 21. do 23. oktobra 2019. u Kinoteci. Festival savremenog plesa i izvođačkih umetnosti "Kondenz", koga organizuje "Stanica Servis za savremeni ples", održaće se na više lokacija u glavnom gradu. Koncert Ane Stanić, sa Simfonijskim orkestrom, pod nazivom "Za 20, 30 nekih godina" održaće se 24. oktobra u Centru za kulturu "Vlada Divljan". 

Pozorište "Patos" iz Smedereva u Centru za kulturu grada na Dunavu održaće još jednu premijeru- "Iskrica u mojoj glavi". U ponedeljak, u Vršcu, u Salonu kod Porte, veče pod nazivom "Zajedno do dostojanstvenog rada" - performans / priče o kršenju radnih prava i gubitku dostojanstva. Internacionalni "Džez fest" održava se 20. put u Kragujevcu. Međunarodni festival tradicionalnih instrumenata "Rog Banata" dešava se naredne subote u Kulturnom centru Zrenjanina. Književno- dokumentarističko- muzičko veče "Svetlost bez senki", autora Milivoja Miša Rupića, povodom 800 godina od dobijanja autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, biće održano u utorak, 22. oktobra u "Galeriji 73" na Banovom brdu. Svečani koncert najlepših italijanskih arija i dueta, povodom 140 godina diplomatskih odnosa Italije i Srbije, biće održan 22. oktobra na Velikoj sceni Opere i teatra "Madlenijanum". Edi Saša Đorđević, pisac, roker i policijski inspektor, sve to u jednoj osobi, opet je izazvao interesovanje javnosti, ovoga puta romanom pod nazivom "Doktor".

Jedna od tradicija beogradskog pozorišta Boško Buha jeste da na repertoaru neguje dramske adaptacije bajki- izvedena je premijera predstave "Konjić grbonjić", o kojoj nam priča glumica Katarina Gojković. Završen je šesti gastronomski karavan Izađi mi na teglu, koji je i ove godine obišao tridesetak gradova Srbije. Kad smo već kod dobrog zalogaja, neče izostati ni uobičajeni predlog jelovnika za nedeljni ručak viteza kulinarstva Milijana Stojanića. Naši reporteri javljaju se sa treće od ukupno četiri stanice u okviru tradicionalnog Krosa RTS-a, ovoga puta iz Zaječara, uz napomenu da je zavrpnica ove manifestacije naredne subote u Šapcu.

Spremili smo i lepe nagrade za slušaoce naše dugovečne emisije- od ulaznica za koncert Mire Škorić, preko onih koje dodeljuju naši stalni saradnici Opera i teatar "Madlenijanum", "Akademija 28" i "Dom omladine Beograda". Tokom emisije osluškivaćemo i druga dešavanja iz sveta oko nas, uključujući i događaje iz domaćeg i mešunarodnog sporta.

 

Urednik i voditelj emisije je Željko Stefanović

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво