Novosti dana

Srbija želi da bude deo Evropske unije, ali se ne stidi odnosa sa Rusijom i Kinom, jer je to način da zemlja obezbedi napredak i bolji kvalitet života građana, poručio je u Beogradu predsednik Aleksandar Vučić, posle sastanka sa predsednikom Češke Milošem Zemanom. Vučić je na zajedničkoj konferenciji za medije rekao da su Srbija i Češka utrostručile spoljnotrgovinsku razmenu, koja će ove godine biti 1,15 milijardi evra. Istakao je da je sa Zemanom, koji je iskreni prijatelj Srbije i srpskog naroda razgovarao o teškoćama sa kojima se Srbija suočava na evropskom putu i u odnosima sa Prištinom.

Predsednik Zeman, koji ne deli stav češke vlade koja je priznala samoproglašenu nezavisnost Kosova, najavio je da će za mesec dana, na sastanku ustavnih vlasti u Pragu, postaviti pitanje da li je moguće povući priznanje nezavisnosti Kosova.

On je prethodno podsetio da je Haški tribunal pokrenuo istragu ratnih zločina na Kosovu, zbog čega je kosovski premijer podneo ostavku.

„Izrazio bih s tim u vezi lično mišljenje da država koju predvode ratni zločinci ne bi trebalo da bude deo zajednice demokratskih zemalja" podvukao je Zeman.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je odluka pokrajinske izborne komisije da oduzme pravo glasa Srbima sa ličnom kartom Republike Srbije protivna zakonima skupštine u pokrajini i predstavlja pokušaj da se administrativnom merom Srbi, u političkom smislu, zbrišu sa Kosmeta. Đurić je ocenio da je reč o političkom progonu koji ne sme biti dozvoljen i pozvao je međunarodnu zajednicu da reaguje.

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac izjavio je na konferenciji za medije da nije četnik, kao ni dežurni krivac za poruke koje se razmenjuju između Srbije i Hrvatske. U vezi sa zahtevom nekih stranaka i pojedinaca da se izvini zbog izjava o navodnom upoređivanju današnje Hrvatske i ustaške NDH, Pupovac je podsetio na to da je on u Hrvatskoj bio nazivan raznim imenima i da ni od koga nije tražio izvinjenje. Naveo je da njegova stranka još nije odlučila da li će ostati u vladajućoj koaliciji, te da će o tome biti reči na današnjem sastanku stranačkih organa i narednih dana u razgovoru sa koalicionim partnerima.

Vršilac dužnosti američkog savetnika za nacionalnu bezbednost biće Čarls Kuperman, dosadašnji zamenik Džona Boltona, saopšteno je iz Bele kuće. Pošto je predsednik Donald Tramp na Tviteru objavio da je otpustio savetnika za nacionalnu bezbednost, pojavile su se informacije da su on i Bolton imali razmirice u vezi sa brojnim spljnopolitičkim izazovima, od Avganistana do Irana. Savetnik iranskog predsednika Hasana Rohanija izjavio je da otpuštanje Džona Boltona predstavlja neuspeh "strategije maksimalnog pritiska" Vašingtona na Teheran.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović.

Urednik vesti: Nenad Selaković.

 

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво